Tim Van Laere Gallery presenteert haar tweede solotentoonstelling van Dennis Tyfus, getiteld Tattooed Tears Of Joy. In deze tentoonstelling presenteert Tyfus een nieuwe reeks tekeningen, een klokkeninstallatie met titel A Rotating Threesome en een hyperrealistische sculptuur die voortbouwt op de reeks Strafstudie. 

De artistieke praktijk van Dennis Tyfus omvat een rijk spectrum aan media en visuele uitingen, waaronder tekeningen, sculpturen, installaties, video’s, tijdschriften, boeken, vinyl publicaties, maar ook een eigen radioshow, muziek, concerten en performances. De kunstwerken van Tyfus vinden vaak hun oorsprong in het onbewuste denkproces van de kunstenaar, waarbij de keuze van het medium en de specifieke locatie waar de werken komen te staan een belangrijke rol spelen. Zijn houding is op die manier vergelijkbaar met die van kunstenaars als Dieter Roth, Jim Shaw en Wim T. Schippers, die met hun allesomvattende verlangen om tegen onze verwachtingen in te spelen, diverse vormen en media verkennen. In zijn praktijk integreert de kunstenaar zowel elementen uit de populaire cultuur als uit de avant-garde, waardoor een universum ontstaat waarin het persoonlijke, het anekdotische, het alledaagse en het onverklaarbare samenkomen in een eigenaardig geheel zonder zich te beperken tot strikte definities en vastomlijnde begin- of eindpunten.

In Tattooed Tears Of Joy onthult Dennis Tyfus zijn liefde voor experimentele muziek en geluidskunst door drie beiaardklokken te plaatsen, te midden van een reeks grootschalige tekeningen. Deze beiaardklokken installatie A Rotating Threesome vindt zijn oorsprong in de partituur This is a chord. This is another. This is a third. Now form a band, een tekening van drie fundamentele punk gitaarakkoorden afkomstig uit Sideburn #1, een fanzine met een kenmerkend doe-het-zelfkarakter dat in 1977 werd gepubliceerd. De tekening wordt beschouwd als een lijfspreuk in de punkscene en wordt vaak aangehaald als oproep tot actie. De bezoeker wordt op die manier uitgenodigd een gelegenheidsband te vormen. De beiaardklokken zijn voorzien van herkenbare tekeningen en vormen een tegenhanger voor Tyfus’ grootschalige kleurpotloodtekeningen van droomscenario’s, waarin de protagonist zwerft door exuberante, psychedelische landschappen en betrokken raakt in absurde, dromerige of nachtmerrieachtige situaties. Zijn inspiratie ontspringt uit de hypnagogische slaapstaat, waarin de wereld van de rede wordt verlaten en het surrealistische wordt omarmd. In deze slaapfase ontstaan intense visuele en auditieve hallucinaties, die na het ontwaken snel vergeten worden. Tyfus put inspiratie uit deze ongrijpbare momenten, waarin vreemde en intrigerende beelden opduiken zonder duidelijke oorsprong.

Zichtbaar vanuit het raam van de galeriekantoren zit een hyperrealistische sculptuur; deze bouwt verder op de reeks Strafstudies, waarin menselijke figuren worden blootgesteld aan banale maar tegelijkertijd ondraaglijke vernederingen waar geen ontkomen aan lijkt. Tyfus raakt diep gefascineerd door de absurditeit van menselijke inspanningen en de vindingrijkheid waarmee we anderen straffen. De neerbuigende houding van de figuur, die onmiskenbaar lijkt op de galeriedirecteur, roept associaties op met een scène uit een absurdistische film, terwijl de werkelijke persoon op haar gebruikelijke werkplek zit. Op die manier daagt de hyperrealistische sculptuur, met haar weemoedige verschijning, onze verwachtingspatronen uit ten opzichte van de echte persoon en haar rol als galeriedirecteur. Dit geeft de toeschouwer de vrijheid om zijn eigen interpretatie en afloop te bedenken.

Dennis Tyfus
Tattooed Tears Of Joy
25 januari – 16 maart 2024
Tim Van Laere Gallery, Antwerpen
Jos Solderenstraat 50,
2000 Antwerpen

Dennis Tyfus

Dennis Tyfus (°1979 in Antwerpen, België) woont en werkt in Antwerpen. Zijn werken werden internationaal tentoongesteld in onder andere het Middelheimmuseum, Antwerpen; M HKA, Antwerpen; S.M.A.K., Gent; Bozar, Brussels; CAPC Museum of Contemporary Art of Bordeaux, Frankrijk; Kunsthalle Sao Paulo, Brazilië; Schloss Damtschach, Oostenrijk; Kunstschlager, Reykjavik, Ijsland; Kunstverein Mannheim and Ludwigshafen, Ludwigshafen am Rhein, Duitsland. Zijn werk maakt onder andere deel uit van publieke collecties zoals M HKA, Antwerpen en Middelheimmuseum, Antwerpen.

Foto: Dennis Tyfus / To-im Van Laere Gallery