Kerstmis en het nieuwe jaar naderen met rasse schreden. Met de verzamelaarsdag, de Napolitaanse kerststal, een kerstfeest, een meerstemmige mis, een driekoningenfeest en de laatste dagen van de expo ‘Baroque Book Design’ heerst er een gezellige drukte in het Museum Plantin-Moretus tijdens de eindejaarsperiode.
Vanaf deze week krijgt de 18de-eeuwse Napolitaanse kerststal uit de collectie van het MAS opnieuw een ereplaats in het museum. De kerststal is een typisch voorbeeld van de Zuid-Italiaanse stijl. Maar liefst 61 kleurrijke figuren in een imposante Romeinse ruïne met verschillende niveaus beelden de geboorte van Christus uit. Een levendige en vrolijke weergave van het kerstverhaal met veel zin voor expressie en heel veel attributen.
Zondag 16 december is de dag voor liefhebbers van kostbare boeken. Echte bibliofielen vertellen over hun passie en stellen de lievelingsboeken uit hun eigen collectie voor. Daarnaast vertelt Elke Van Herck, papier- en boekrestaurator van het museum, hoe men preciosa op de beste manier kan reinigen en opbergen. Met Redo-papers maken geïnteresseerden een eigen boekje. Anderen kunnen aansluiten bij een rondleiding.
Op zaterdag 22 december nodigt het museum de bezoeker uit voor een kerstfeest met winterse verhalen en een hemels koor. Verhalenvertelster Marijke Goossens doet het mysterie van de drie wijzen uit de doeken en met het verhaal van de sterrenruiter brengt ze een vleugje mysterie tot leven. Het kinder- en jongerenkoor Sterling, verbonden aan de St.Paulus kerk van Antwerpen, zingt hartverwarmende liederen rond de kerstboom. Jong en oud kunnen zelf kerstballen en kerstkaarten maken en in een zelfgedrukte feestzak alles keurig wegbergen. Tot het einde van de kerstvakantie biedt de Urban Baroque Bowl aan de bezoekers een bijzondere muzikale trip.
In 1578 drukte Christoffel Plantijn zijn eerste muziekdruk. Het enorme boekwerk – 55 bij 40 cm – bevat de muziek voor acht missen. Het Ensemble Antwerpse Polyfonie laat op 23 december tussen 14 en 15 uur de oude muziek van George de la Hèle weerklinken. Het ensemble zingt de tweede mis uit het boek. Dit is de 5-stemmige mis In convertendo Dominus. Speciaal voor deze gelegenheid presenteert het museum exclusief het prachtige koorboek in het salon. Het is één van de pronkstukken uit de collectie.
De ster als gids
Het embleem van Balthasar Moretus verwijst naar ‘Stella Duce’ of ‘met de ster als gids’. Het bevat bovendien een verwijzing naar de naam Moretus in de zin van de Moorse Koning Balthazar. Het museum zet de traditie van Driekoningen verder. Klein en groot zijn uitgenodigd op een betoverend driekoningenfeest op 6 januari 2019. Met traditionele driekoningenliedjes, dansen, hartverwarmende verhalen en pannenkoeken in de vorm van een ster en een kroon wordt het nieuwe jaar feestelijk ingeluid en de tentoonstelling ‘Baroque Book Design’ feestelijk afgesloten.

Foto: https://www.museumplantinmoretus.be/nl/kerst