De Kasteelfeesten 1910 La Belle Époque in en rond het Kasteel d’Ursel te Hingene op 11 juni waren een voltreffer en het kasteel laat je vanaf 2 juli tot 10 september nog nagenieten met opendeurdagen op elke zondagnamiddag. Op drie verdiepingen kom je onder meer de bouwgeschiedenis van het kasteel tegen, de connectie met de zomerresidentie te Brussel, de wandbespanningen en de spiegelzaal. De toegang is gratis, een vrije donatie achteraf mag.

Een ereplaats zal er ook zijn voor een uniek stuk dat het kasteel nu in bruikleen krijgt. Voorlopig tot september maar verder zou ook kunnen. Dit uniek stuk noemen me vrij” de sprei van de hertog”. Begin dit jaar werd op TEFAF, de gerenommeerde kunstbeurs in Maastricht een geborduurde sprei aangeboden. Op de sprei het wapenschild van de hertog d’ Ursel. Kollenburg Antiquairs kon het stuk niet verkopen en wou het ook niet doelloos in het depot plaatsen. Mits onderhandeling met het Kasteel d’ Ursel kon het nu naar Hingene komen.

Waarom zoveel interesse en wat is de connectie met de familie d’Ursel?

De rechthoekige sprei heeft in het centrum de dubbele adelaar van het Habsburgse Rijk. Er omheen een uitgebreide decoratie van bloemen, wild, gevogelte en adellijke dames en heren. Rechts onderaan staat het wapenschild van de familie d’Ursel. Stilistisch kan men het dateren van kort na 1717. Het familiewapen is getopt met de hertogskroon en in 1717 werd Conrad-Albert, derde graaf d ‘Ursel, door de Habsburgse Keizer Karel VI in Wenen verheven tot graaf. ( Eigen bestelling of keizerlijk geschenk?)

Een expert kwam ook tot de conclusie dat het geen Chinees fabricaat was maar zeker Europees door de gebruikte materialen en technieken. De charmante borduurstijl wijst niet op een professioneel atelier maar meer een huiselijke context, de domestic embroidery. De kleuren zijn wel veel verdwenen  of vervaagd, het stuk heeft denkelijk veel licht gezien in de 19e eeuw. Alleen het fel rode van het wapenschild komt nog sterk naar voren. Hier is zeker zijde van hogere kwaliteit gebruikt.

Lag deze sprei op een bed of tafel te Hingene? Waarschijnlijk niet. Eerst en vooral is ze te klein voor een bed. Er wordt aangenomen dat ze op een tafel lag in het hôtel d’Ursel, de winterresidentie op de Brusselse Houtmarkt. Deze is gesloopt in 1960 en voordien is er veel verkocht aan antiquairs. Kollenburg bekwam trouwens de sprei van een verzamelaar uit Düsseldorf.

De sprei is nu goed beschermd in een grote lijst met uv-werend plexiglas.

Tekst en Foto’s: A. Charrin