Over witte arrogantie en voortschrijdend inzicht: een denkoefening en leesreis.

Ssterk uitgebreide versie van de laatste Rudy Kousbroeklezing.

De wonden geslagen door gedwongen verplaatsing, westerse expansiedrift en de verdeel-en-heerspolitiek zijn nog niet geheeld. Europa ligt onder de loep, het door de witte macht gedicteerde wereldbeeld kantelt en de nazaten van de gekoloniseerden verheffen hun stem. Adriaan van Dis – geboren in een Indisch milieu – volgt al jaren het postkoloniale debat in binnen- en buitenland. Een lees- en denkervaring die hem uiteindelijk aanspoorde anders naar deze tijd te kijken.

Eén schrijver wees hem al vroeg de weg: Rudy Kousbroek (1929-2010). Een van de origineelste essayisten van ons taalgebied. Niemand schreef met zoveel hartstocht en verontwaardiging over de koloniale erfenis, de Japanse bezetting en de verwerking van het verlies van Nederlands-Indië. In 1992 werden nagenoeg al zijn artikelen over dit onderwerp bijeengebracht in Het Oostindisch kampsyndroom, een belangwekkend boek dat voor veel onrust onder oud-Indiëgangers zorgde. Voor van Dis was het een bevrijdende les in voortschrijdend inzicht, en een inspiratiebron voor De kolonie mept terug.

Adriaan van Dis is schrijver van een indrukwekkend literair oeuvre, waarin zijn jeugd en een uit Nederlands Indië gevlucht gezin en zijn reizen en belangstelling voor migranten en andere culturen de pijlers vormen. Hij publiceerde romans en verhalen, waaronder vijf vrolijke verhalen en de roman Klifi. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en veelvuldig genomineerd, Indische duinen (1994) werd bekroond met de gouden uil en ik kom terug met de Libris literatuurprijs 20.15. In het jaar ontving hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn totale oeuvre. Zijn roman Naar zachtheid en een warm omhelzen verscheen in augustus 2023.

Titel: De kolonie mept terug

Auteur: Adriaan Van Dis

Uitgeverij: Atlas Contact

ISBN: 9789045050607

Thema: Roman

Prijs: € 12,99

Verschijningsdatum: 12 januari 2024