We nemen het je niet kwalijk als je het in Keulen hoort donderen. De naam Geuteling doet niet meteen een belletje rinkelen als je niet van de Vlaamse Ardennen bent. Maar gelukkig komt daar al snel verandering in. Want jij staat op het punt een culinaire ontdekking te doen waar je spontaan van gaat glimlachen. 
In de buurt van Elst zijn de Geutelingen een fenomeen. Ze zijn zo vervlochten met de streek dat ze in het DNA van het dorp Elst zijn vervat. En lekker dat ze zijn! Dit is bij uitstek het lekkerste erfgoed dat deze regio te bieden heeft. Allen daarheen – met grote honger, als het even kan.

De Geuteling: zo zit het ‘m
De vraag die nu op ieders lippen brandt: wat ís een Geuteling nu precies? Wel, de Geuteling is een op-en-top streekgebak dat een beetje lijkt op een dikke pannenkoek. Maar vergis je niet, in tegenstelling tot de vaste structuur van een gewone pannenkoek, is de Geuteling lekker luchtig en smeuïg. Er worden bovendien geen vetstoffen gebruikt bij het bakken, maar wordt net zoals de pannenkoek wel op het bakoppervlak gegoten. 
De naam geuteling is eenvoudig te verklaren: “geute” komt van gieten en “ling” is oudnederlands voor koek. Een geuteling is dus een gegoten koek. (Cfr Krakelingen uit Geraardsbergen: koek die kraakt…)
De ingrediënten van een Geuteling zijn vrij rechttoe rechtaan: melk, bloem, eieren, gist, wat zout en een snufje kaneel. Het beslag van dit gebak wordt met een pollepel in een gloeiend hete oven op een kleitegel gegoten. Door de enorme hitte van de tegel, komt de Geuteling met zijn onnavolgbare geur, uiterlijk en smaak gebakken uit de oven. 

De geschiedenis van de Geuteling
De regio Vlaamse Ardennen was eind 19e-begin 20e eeuw danig verarmd. De Geuteling werd door inwoners gebakken voor de feestdag van de heilige Apollonia op 9 februari. Ze werden verkocht aan de pelgrims die massaal naar Elst op bedevaart kwamen om hun tandpijn af te smeken. Zo konden zij een broodnodig centje bijverdienen. Na de jaren 1930 verwaterde die activiteit een beetje, maar sinds 1970 is ze weer aan een fikse opmars bezig. 
De familie De Koekelaere haalde, samen met de bewoners van de straat “dorp”, de geutelingen weer vanonder het stof. Omdat zowat iedereen in die straat meehielp de geutelingen te bakken in de oven van Raphaël De Koekelaere, werd de straat bij de fusie van de gemeenten in 1972 bedacht met de naam “geutelingenstraat”. In 1981 richtte Johan De Koekelaere het geutelingencomité op dat tot op de dag van vandaag rond de feestdag van Apollonia een kermis organiseert: de geutelingenfeesten!

In 2016 startten Eric en Pieter De Koekelaere de eerste echte geutelingenbakkerij: Geutelingen De Koekelaere. Vandaag bakken Lieselotte en Pieter nog steeds de lekkerste geutelingen volgens het aloude familierecept!
In het speciaal voor dit gebakje ingerichte Geutelingenmuseum in Elst, kom je alles te weten over de herkomst van deze lekkernij. We gaan je niet alles verklappen – daarvoor moet je in het museum zijn. Maar een tipje van de sluier oplichten, dat kan geen kwaad.

Kom zelf eens Geutelingen proeven!
Wil je een bezoekje brengen aan het fameuze Geutelingenmuseum in Elst en wil je dit overheerlijk stukje gebakken erfgoed zélf eens uitproberen? Dat kan zeker! In de Vlaamse Ardennen wordt het gebak van september tot mei verkocht. Het museum is enkel in de winter gratis toegankelijk, in de periode rond de feestdag van Apollonia. Check zeker de website voor de openingsuren en andere activiteiten.
Zelf geutelingen bakken, wandelen, animatie, geutelingentaart, geutelingen met saus van bruin streekbier,… het kan tijdens de geutelingenfeesten! 
Het ganse jaar door is er een mooi aanbod voor groepen.

Waar wacht je nog op? We zijn ervan overtuigd dat je dit smakelijke gebak meteen in je hart zal sluiten. We zien jou én je grote honger dan ook graag komen in Elst. Smakelijk!

Ommegangstraat 3
9660 Elst
info@geutelingen.be

Foto: www.visitvlaamseardennen.be / www.geutelingenmuseum.be