Op 8 november stelde Kathleen Van Brempt haar boek voor in Antwerpen, aan de hand van een panelgesprek  met prof. Steven Van Hecke (KU Leuven), Annemie Turtelboom (lid van de Europese Rekenkamer), Mauro Michielsen (Vlaamse scholierenkoepel). Knack-journalist Kamiel Vermeylen modereert.over Europa.

Na jaren van relatieve rust kreeg de Europese Unie de ene crisis na de andere te verwerken. Van de financiële crisis tot de oorlog in Oekraïne. Van de Brexit tot de pandemie. Aanvankelijk wist de Unie niet hoe ze met zo’n crisissen om moest gaan. Maar beetje bij beetje, crisis na crisis, hebben we sneller en krachtiger teruggeslagen. We hebben getoond dat we weerbaar en veerkrachtig kunnen zijn in een wereld die onzekerder en ontstabieler is geworden.

In De comeback van Europa beschrijft Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt hoe de Europese Unie zich een weg heeft gebaand door die crisissen. Het is een verhaal van onverwachte wendingen, van nieuwe uitdagingen en van al doende leren. Van Brempt maakt een staat op van de Europese Unie vandaag en beschrijft de uitdagingen voor het Europa van morgen. Welke plaats neemt Europa in op het steeds woeligere wereldtoneel? Wat betekent het om Europeaan te zijn? Kunnen we de strijd tegen klimaatverandering winnen, en hoe? Het zijn slechts enkele van de vragen die Van Brempt in dit boek beantwoordt.

Tegelijk maakt ze komaf met de populistische en hardnekkige clichés die er over het Europese project bestaan. Leunend op haar rijke ervaring als Europees Parlementslid en vanuit haar geloof in de kracht en de meerwaarde van de Europese samenwerking.

Kathleen Van Brempt (1969) is een overtuigd sociaaldemocrate en Europeaan. Sinds 2009 is ze Europees Parlementslid voor Vooruit. Van Brempt is sociologe en was eerder ook Federaal Staatssecretaris en Vlaams Minister.

Titel: De comeback van Europa

Auteur: Kathleen Van Brempt

Uitgeverij: Ertsberg

ISBN: 9789464750645

Thema: Politiek

Prijs: € 24,95

Foto: Marina Couwels