GENIE? ZEI U GENIE?

Meer dan 500 jaar scheidt ons van Leonardo da Vinci… Degene die schreef “Ik ben van plan een onuitwisbare herinnering achter te laten in de hoofden van stervelingen“ werd geboren in 1452 in het kleine dorpje Vinci in Toscane. Gedurende zijn hele leven probeerde hij de wereld om hem heen te begrijpen, door te observeren en te experimenteren. Hij probeerde elke discipline uit met een niet aflatende ijver. Hij was uitvinder, architect, theoreticus, schilder, anatoom, wiskundige… Hij was één van de grootste genieën uit de geschiedenis!

Leonardo da Vinci overlijdt op 2 mei 1519, 67 jaar oud, in het kasteel van Clos Lucé in Amboise. Drie jaar eerder werd Leonardo uitgenodigd door koning François I om in Frankrijk te komen wonen. De koning beschouwde hem als zijn geestelijke vader en overlaadde hem met geld en eerbewijzen. Op 23 april 1519 voelde Leonardo dat zijn einde nabij was. Hij stelde zijn testament op en benoemde zijn trouwe leerling tot enige uitvoerder en belangrijkste erfgenaam van zijn werk. Was Leonardo zich ervan bewust dat hij een artistieke en wetenschappelijke erfenis naliet die zijn weerga in de geschiedenis van de mensheid niet kende? Wat blijft er van hem over, 500 jaar na zijn dood? Hoe slaagde hij erin om zoveel indruk te maken op de wereld? Hoe slaagde hij erin om met slechts twintig schilderijen een revolutie teweeg te brengen in de kunstgeschiedenis? Deze tentoonstelling nodigt u uit om terug te gaan in de tijd en de zoektocht van deze man naar de geheime wetten van de natuur te ontdekken…

EEN FASCINEREND GENIE

De tentoonstelling begint met de mythe van Leonardo da Vinci en het succes van de werken die hij ons naliet… De Mona Lisa en de Salvator Mundi, het duurste schilderij ter wereld. Bezoekers worden ondergedompeld in 2017, wanneer de hamer van de veilingmeester bij Christie’s in New York naar beneden slaat om het schilderij voor 450 miljoen dollar te verkopen…

Wie heeft de beroemde Mona Lisa in het Louvre niet gezien? Van New York tot Tokio, van Moskou tot Bali, van Oslo tot Sydney… Een absoluut icoon in de kunstgeschiedenis, het meest bezochte werk ter wereld en ook het meest becommentarieerd, voor altijd ongrijpbaar met haar blik die ons met haar ogen volgt en nooit loslaat, de Mona Lisa lijkt eeuwig. En vol mysterie!

ALLE CODEXEN VAN LEONARDO DA VINCI SAMEN TENTOONGESTELD

De tentoonstelling presenteert de complete collectie van alle codexen van Leonardo da Vinci… Uitgegeven in zeer beperkte oplage in de loop van de 20e eeuw, kunnen bezoekers de mooiste tekeningen bewonderen die geselecteerd zijn uit de 7.000 pagina’s van het werk van de meester die vandaag de dag nog bewaard zijn. Ze zullen een schat aan beschouwingen en schetsen ontdekken op uiteenlopende gebieden als geologie, optica, anatomie, wiskunde, mechanica, natuurkunde en astronomie. De tentoonstelling omvat de Arundel, Atlanticus en Leicester Codexen, waarvan niemand minder dan Bill Gates de eigenaar is.

DE MAN ACHTER HET GENIE

Bezoekers kunnen vervolgens het leven van Leonardo da Vinci ontdekken door ontmoetingen met zijn bijzondere opdrachtgevers en de steden waarvoor hij werkte. Niets had de zoon van Ser Piero, een rijke notaris in de Republiek Florence, voorbestemd om een universeel genie te worden. Hij werd geboren uit een affaire tussen Ser Piero en Caterina, de dochter van een arme boer uit het stadje Vinci waar de notaris woonde. Als buitenechtelijk kind, volgens de terminologie van die tijd, kreeg hij zijn doopnaam Leonardo, waaraan de naam van zijn geboorteplaats werd toegevoegd: da Vinci. De rondleiding laat de bezoekers het talent van de jonge Leonardo voor de grafische kunsten ontdekken en zijn aankomst in Florence in de werkplaats van Andrea del Verrocchio.

Aan de hand van talrijke voorwerpen en tekeningen van Leonardo neemt de rondleiding de bezoekers achtereenvolgens mee naar Milaan, waar de kunstenaar werkte voor de Sforzas, Venetië, waar hij cartograaf was voor de Borgias, en Mantua. Leonardo kwam vervolgens aan in het Vaticaan, waar twee andere uitzonderlijke kunstenaars domineerden: Michelangelo en Rafaël. Er werden hem geen grote projecten toevertrouwd en uiteindelijk accepteerde hij een uitnodiging van de koning van Frankrijk, François I.

Gedurende 3 jaar woonde Leonardo in het kasteel van Clos Lucé. Hij werd benoemd tot eerste schilder, eerste ingenieur en eerste architect van de koning. Hij beleefde de beste periode van zijn carrière samen met zijn twee trouwste discipelen: Francesco Melzi en Salaï.

DE MACHINES VAN LEONARDO

Na de ontdekking van de man zelf, gaat de tentoonstelling verder met een ander essentieel facet van Leonardo’s carrière: de ingenieur en uitvinder!

Bezoekers lopen door een levensgrote reconstructie van een tank. De verschillende muren van de ruimte komen tot leven met nooit eerder vertoonde 3D-films over Leonardo’s belangrijkste uitvindingen: de helikopter, draaibruggen, sluizen, wapens en verdedigingssystemen. Hij is waarschijnlijk het meest bekend op het gebied van de luchtvaart, lang voordat het concept van een vliegmachine werkelijkheid werd. Leonardo da Vinci liet ons 500 schetsen na van vliegende machines en vogels tijdens de vlucht.

LEONARDO DE FIJNPROEVER!

Georganiseerd rond een reconstructie van Leonardo da Vinci’s ideale keuken, illustreert het laatste deel van de tentoonstelling een facet dat vaak over het hoofd wordt gezien: gastronomie en de studie van wijnstokken. Leonardo wordt beschouwd als de eerste agronoom en oenoloog in de geschiedenis. Tussen twee Codexen hebben experts tientallen tekeningen gevonden van machines die gebruikt werden in de culinaire sfeer en voor het organiseren van banketten. In de keuken krabbelt Leonardo op de hoek van de tafel. Hij wordt gecrediteerd met de formule voor rode garnalen met burrata, abrikozen en munt, duivenborst met bramen en risotto, wat zeldzaam was in de 16e eeuw, evenals boodschappenlijstjes die suggereren dat hij geen complete vegetariër was. Bezoekers ontdekken Leonardo’s recepten, waaronder “acquarosa”: een afrodisiacum op basis van rozenwater, suiker, citroen en alcohol, gefilterd door een doek.

De rondleiding eindigt met een 3D-reconstructie van een bankettafel, waarop Leonardo’s favoriete gerechten staan uitgestald… Het genie beheerste de kunst van de tafel… en goede manieren. Tijdens zijn verblijf bij de Sforzas stelde hij regels op voor banketten in de Renaissance. Deze omvatten de klassiekers: “Zet je voeten niet op tafel”, “Steek je hoofd niet in het bord”, “Snij niet met je mes in de tafel” en “Laat je vogels niet vrij rondvliegen aan tafel”.

EEN PRESTIGIEUZE TENTOONSTELLING GEWIJD AAN EEN LEGENDARISCH FIGUUR

De tentoonstelling eindigt met de Renaissance, waarin de mens terugkeerde naar het centrum van een beschaving die een uitzonderlijke artistieke, wetenschappelijke en politieke heropleving onderging. Leonardo belichaamde het genie van de Renaissance en liet een oeuvre van onschatbare kwaliteit na. De mythe kristalliseerde al heel vroeg…

Minder dan 50 jaar na zijn dood werd Leonardo da Vinci al in deze bewoordingen voorgesteld: “De hemel, in zijn goedheid, verzamelt soms zijn kostbaarste geschenken op een sterveling, en markeert met zo’n stempel alle daden van deze gelukkige persoon, dat ze minder lijken te getuigen van de kracht van het menselijk genie dan van de speciale gunst van God. Leonardo da Vinci, wiens schoonheid en gratie nooit genoeg geprezen kunnen worden, was één van deze uitverkorenen. Zijn wonderbaarlijke vaardigheid stelde hem in staat om met gemak de grootste moeilijkheden te overwinnen. Zijn kracht, vaardigheid en moed hadden iets waarlijk koninklijks en grootmoedigs over zich en zijn roem, die tijdens zijn leven al oogverblindend was, werd na zijn dood nog groter.”

PRAKTISCHE INFORMATIE

DATA

Van 24 februari 2024 tot 30 juni 2024

LOCATIE

Tentoonstellingsruimte
Luik-Guillemins

OPENINGSTIJDEN
Open van dinsdag tot zondag van 10u tot 19u
Gesloten op maandag

Foto: © Europa Expo