Tijdens de lockdowns zochten veel personeelsleden naar andere banen of bijbaantjes en gooiden de koksmuts en schort definitief over de haag. Werkgevers in de horecasector zitten met de handen in de haren. CVO Vitant schiet hen te hulp met het éénjarig traject Hotelbedrijf – kok en kelner, een 100% praktijkgerichte opleiding van één jaar. Veertien cursisten hebben na drie periodes van tien lesweken een stage van vier weken afgerond. Ze begonnen hun traject als absolute beginners en stromen nu uit als volleerd kok en kelner.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: “We streven ernaar dat onze cursisten de competenties verwerven die hen op de arbeidsmarkt de wind in de zeilen geven. Daarbij spelen we ook in op de behoeften van de arbeidsmarkt, waarmee we eigenlijk ook in de kaart spelen van onze cursisten. Want maar liefst tien horecajobs voor keuken- en zaalpersoneel staan op de lijst van knelpuntberoepen. Met het eenjarig traject hotelbedrijf bieden we daar een antwoord op door het inrichten van een praktijkgerichte opleiding waarbij het aantal uren praktijk ongeveer overeenstemt met het aantal praktijkuren in drie jaar voltijds dagonderwijs. In deze tijd is het heel welkom voor de horecasector dat we op een recordtijd gemotiveerde werknemers kunnen vormen.”

Adjunct-directeur Dirk De Wilde licht toe: “Het echte werk begint pas wanneer ze hier afstuderen. Dan trekken ze het werkveld in om hun eigen plaats te zoeken. Overal leren ze bij en pikken ze dingen op van andere chefs. De leerkrachten hebben hen alvast veel goede tips en tricks meegegeven, maar ook passie voor het vak is belangrijk en doorslaggevend. Al ben ik er zeker van dat alle cursisten van dit jaar gepassioneerd zijn. Dit voorbereidingsjaar is intens. Het is veel kennis en praktijk in één jaar. Als je dat doorstaat, betekent dat dat je gemotiveerd bent. Hierna moeten ze alles toepassen wat ze geleerd hebben om zichzelf te kunnen bewijzen.”

Knelpuntberoep

Naar sommige knelpuntberoepen zoals horecapersoneel was er de afgelopen maanden minder vraag. Gewoonweg omdat de sectoren dicht waren of zijn. “Maar nu de horecasector opnieuw de deuren volop geopend heeft, is de vraag naar polyvalent opgeleid horecapersoneel zeer groot, o.a. omdat sommigen die technisch werkloos werden niet terugkeerden naar de sector.” aldus Dirk De Wilde. “Het is dan ook meer dan ooit hét geschikte moment om te starten met een horeca-opleiding. Werkzekerheid gegarandeerd!”

Robin Vanderelst, directeur van Horeca Forma Vlaanderen treedt Dirk bij: “Begin 2020 is de knelpuntberoepenlijst horeca nog verder aangegroeid, met kelner en kok als grootste knelpuntberoepen in onze sector. De groei van bedrijven in de sector wordt bedreigd door een gebrek aan bovenstaande profielen. Dit leidt bijvoorbeeld tot meer sluitingsdagen, meer convenienceproducten en het outsourcen van bepaalde taken. Sommige horecazaken moesten in het verleden zelfs hun deuren sluiten wegens het gebrek aan personeel. Hierdoor nemen er meer en meer ongekwalificeerde koks en kelners deze taken op. De afname van gekwalificeerd personeel in de horecasector heeft impact op de aanwezigheid van competenties die een onderneming future-proof houden: foodcost berekening, menu-engineering, HACCP, upselling, leidinggevende vaardigheden, … Deze competenties komen in de opleiding ‘kok en kelner’ aan bod en er worden mensen afgeleverd die zowel de zaalcomponent als keukencomponent onder de knie hebben. Dit is een enorme troef om keukenmedewerkers, hulpkoks, zaalmedewerkers en hulpkelners te begeleiden en de service in goede banen te leiden.”

Passie en drijfveer

Cursiste Inge De Bock startte het traject tijdens het afgelopen coronajaar. Toch schrikte de onzekerheid in de sector haar niet af om haar kans te wagen. “Integendeel zelfs”, vertelt Inge. “Het was net nu het moment om ermee te beginnen. Het is bovendien altijd een droom van mij geweest om in de horeca te werken. Na mijn scheiding besloot ik volledig voor die droom te gaan en heb ik mij ingeschreven met als doel hierna een eigen zaak te openen. En dat is nu gelukt. Ik heb net als zelfstandige een eigen zaak gestart. We bieden diensten aan zoals catering, feesten, BBQ en koken aan huis. Ik kijk er enorm naar uit. ”

Organisaties die graag willen participeren of personen die op de hoogte willen gehouden worden, kunnen dit melden aan CVO Vitant via mail: bonnie.peeters@cvovitant.be of telefoon: T 03 242 26 20. Meer info: www.cvovitant.be.

Foto’s: www.provincieantwerpen.be