CSA- en biobedrijf Grondsmaak in Kontich bestaat ruim zeven jaar. CSA staat voor ”Community Supported Agriculture”, een landbouwvorm waarbij de gemeenschap en de landbouwer samen het bedrijf leiden. De landbouwer zorgt daarbij voor de teelten en de productie, de deelnemers dragen financieel bij.  Als deelnemer ontvang je doorheen het teeltseizoen jouw aandeel van de oogst. Dit kan via zelfoogst of via pakketten.

 

                                Nut: Lokale productie is een belangrijke pijler in de land- en tuinbouwsector.

Een hulplijn voor de kleinschalige landbouw die stevig onder druk staat.

Het eerste bedrijf startte in 2007 en momenteel zijn er bijna 50 boerderijen aangesloten in Vlaanderen bij het centrale CSA-Netwerk. Dit netwerk werd in 2011 opgericht om de CSA-landbouwers te ondersteunen en te informeren en tevens het brede publiek te bereiken. In 2019 wil de groep de kaap van de 10.000 deelnemende gezinnen halen (nu is dit ongeveer 9.600). De opbrengst is nu vooral groenten maar de laatste jaren is er ook een aandeel bloemen. De meeste bedrijven liggen in Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Reconversie kan hier trouwens ook: een azaleateler uit het Gentse, met een bedrijf in neerwaartse spiraal koos voor deze vorm van de “korte keten“. Niet alleen landbouwers gaan naar dit concept, recent heeft de gemeente Wommelgem een CSA project opgestart op gemeentegrond.

Het netwerk draait volledig op vrijwilligers. Om de groei professioneel te kunnen ondersteunen maakt Vlaams Minister van Omgeving, Natuur en landbouw, Koen van den Heuvel, 130.000 euro vrij voor de aanwerving van een organisatorische en inhoudelijke medewerker.

Buiten het aankondigen van de subsidie voor het CSA nam de minister ook even het jaarverslag door van de biologische landbouw. Dit ging wel over 2018 en Vlaanderen.

Het rapport staat vol cijfers en ruwweg kan je zeggen dat het aantal bio- bedrijven is gestegen met 10% tot ongeveer 514. Het aantal ha steeg met 7% en het aantal bio- dieren met 15%. Aan bioproducten werd in 2018 over heel België 760 miljoen euro besteed. Het volledig rapport vind je op : www.vlaanderen.be/landbouw/studies

www.csa-netwerk.be

Foto’s en tekst: A. Charrin