Op de Van Iseghemlaan, schuin tegenover het Kursaal, vind je in Oostende Gastrobar Sam. Sam Vancoppenolle toont er met zijn team zijn moderne kijk op de Oostendse keuken. Denk aan kwaliteitsproducten van Belgische bodem of zee in een interieur dat haaks staat op de typische kustrestaurants vol tierlantijntjes. “Oostendenaars zijn koppigaards he, wij doen hier lekker ons eigen ding.”

De laatste jaren heeft Oostende druk haar culinair imago opgeblonken. Zo werd chef Kobe Desramaults aangesteld als culinair curator en de koningin der badsteden organiseerde zelfs haar eigen garnaalkrokettenfestival. Jarenlange tradities van goed, degelijk eten zitten bij de Oostendenaars in het bloed, ook bij de jongere generatie. Sam Vancoppenolle was nog maar 21 toen hij als chef Jan’s Café overnam. “Beetje bij beetje hebben we alles veranderd. Met de verbouwingen en de naamsverandering de laatste jaren, is het eindelijk helemaal mijn ding.”

Gastrobar
De filosofie van Gastrobar Sam zit al vervat in de eigenzinnige naam van de zaak. “Gastrobar was de meest correcte term die we konden bedenken voor ons concept”, legt Sam uit. “Net als een bar zijn we toegankelijk en is de sfeer wat losser. Hier wandel je binnen zoals je bij je favoriete café zou doen, met het grote verschil dat je hier ook kan eten op gastronomisch niveau. Het kader is dus los, maar de lat voor de kwaliteit ligt hoog.”
Goede kwaliteit op een bord brengen, begint lang voor je achter het fornuis staat: bij je producten. “We proberen zo veel mogelijk Belgisch en biologisch aan te kopen. Al ons vlees komt recht van bij de boer, onze producten zijn lokaal geproduceerd. Wat onze vis betreft hoeven we niet ver te kijken. We werken steeds met een catch of the day, waarbij ook minder bekende vissoorten de ster van het menu vormen.”

Een mooie erfenis
De oudere generatie Oostendenaars herinnert zich Gastrobar Sam nog als Jan’s Café, een vaste waarde in de badstad die zijn deuren al in 1994 opende. In 2011 nam Sam Vancoppenolle, intussen 33, de zaak over. Dat deed hij eerst nog onder de vorige naam, maar in de loop der jaren zette hij de plek steeds meer naar zijn hand. “We zijn op een rijdende trein gestapt, dan kan je het stuur beter voorzichtig omgooien. Stilaan veranderde het menu, het interieur en uiteindelijk ook de naam.”
De veranderingen worden ook door de Oostendenaars gesmaakt. “Ons cliënteel bestaat voor 75 procent uit locals die op zoek zijn naar culinaire gerechten zonder al te veel poespas”, vertelt Sam. En of dat iets typisch Oostends is? “Ik denk het wel. Oostende is een stad aan de zee, een plaats met een hoek af. Mensen zijn hier minder bezig met Michelinsterren, ze willen genieten van fine dining vanuit een eerlijke keuken met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Die eigenwijze kant zag je ook tijdens het garnaalkrokettenfestival. Iedereen heeft hier een uniek recept. Oostendenaars zijn koppigaards he, wij doen hier lekker ons eigen ding.”

Altijd welkom
Bij de gemoedelijke sfeer die in Gastrobar Sam hangt, horen ook ruime openingsuren. “We zijn zeven op zeven open en steeds tot middernacht. Ook laat ‘s avonds genieten van een heerlijke steak is dus een optie”, lacht Sam. “Op deze manier weten mensen dat ze altijd bij ons terecht kunnen. Daarnaast is het Kursaal voor de deur en de voorstellingen en concerten daar eindigen vaak pas laat. Wij bieden een gastronomische oplossing voor de honger achteraf.”
Hoewel mensen meestal van het Kursaal naar Gastrobar Sam gaan, gaat ook Sam soms naar het Kursaal. Chef Sam Vancoppenolle zien koken op het podium? Dat kan je hier zien.

Tekst: Marie Leys

Foto: www.ambiance.be