Jelle Vermeersch auteur/Fotograaf van Buiten mensen werkt voor kranten en magazines in binnen- en buitenland, stond mee aan de wieg van het wielermagazine Bahamontes en cureerde eerder al tentoonstellingen zoals Heeren, vertrekt! In de kop van de koers en Buitenmensen: De stem van het platteland, waarop dit boek gebaseerd is.

Op 15 aug 2022 tijdens féte de Marie halfoogst is hij vertrokken, met tractor en beestenkar. Weg van de centrumsteden en de dichtbevolkte gebieden, is hij via departementen, boerenwegels en slingerwegen op zoek gegaan naar dorpskernen en boven de mais uitstekende kerken en kapellen. As far as man and machine get. Vijf streken en seizoenen, heel Belgie rond, de Westhoek, de Borinage, de Ardennen, Limburg en via de Waase Polders en Zeeuws-Vlaanderen terug naar zijn thuisstad, Gent.  Zomer, Herfst, Winter, Lente en opnieuw zomer. Om portretten te maken en gesprekken te voeren. Om de mensen van den buiten te begrijpen en te peilen naar hun gedachten en gevoelens. Op zoek naar de stem van het platteland. Goed voor een tocht van meer dan 2300km aan 20km per uur.

En of hij er is in geslaagd is duidelijk in dit boek met prachtige foto’s en teksten

 

Fotograaf en verhalenverteller Jelle Vermeersch neemt je mee op zijn tractor voor een roadtrip door het Belgische platteland. Het wordt een reis vol afslagen en afritten. Op zoek naar de stem van het platteland polst Jelle naar de dromen, ontgoochelingen en frustraties die het leven van ‘buitenmensen’ mee bepalen. Hij praat met boeren, boerinnen, oudmijnwerkers, cafébazinnen, winkeliers, verpleegsters, bedrijfsleiders, burgemeesters, vluchtelingen, werklozen, … Stuk voor stuk mensen van wie het verhaal onlosmakelijk verbonden is met de grote geschiedenis van het platteland. Het resultaat is een heerlijk fotoboek dat je in contact brengt met boeiende gesprekspartners en bijzondere levensvisies …

 

Auteur fotograaf:  Jelle Vermeersch

ISBN : 978-94-6383-348-6

Prijs: € 44,50
Uitgever: Pelckmans