Legendarisch Rodenbach Alexander nu permanent beschikbaar!
Rodenbach Alexander werd oorspronkelijk in 1986, ter herdenking van de 200ste geboortedag van Alexander Rodenbach, medeoprichter van de Rodenbach brouwtraditie, gebrouwen. Op vraag van bierkenners bracht Rudi Ghequire, brouwmeester van Brouwerij Rodenbach, in 2016 een beperkte hoeveelheid Rodenbach Alexander op de Amerikaanse markt. De vraag om het bier terug te brouwen ontstond tijdens één van Rudi’s ‘Tours’ doorheen de Verenigde Staten waar Ghequire lezingen over ‘Rodenbach, Flanders Red Ale’ verzorgt. De terugkeer van Rodenbach Alexander zorgde voor heel veel positieve reacties, deze beperkten zich niet tot de US maar ook veel Belgische en Nederlandse bierliefhebbers lieten via sociale media van zich horen. Het brouwersteam wilde graag op deze vraag ingaan en bracht in 2016 en 2017 een Limited Edition Rodenbach Alexander 75 cl. op de markt. Op algemeen verzoek zal Rodenbach Alexander vanaf nu in 4 x 33 cl, 75 cl en beperkt op vat beschikbaar zijn. Een legende wordt zo terug tot leven gebracht. Rodenbach Alexander is gebaseerd op Rodenbach Grand Cru* (*blend van 1/3 jong en 2/3 tweejarig op eiken houten foeder gerijpt bier) die wordt gemacereerd met zure kersen (5,6 % vol/alc.).” Ik ben er trots op om te zeggen dat dit een van de mooiste fruitbieren is dat ik ooit heb gebrouwen, met een uniek uitgebalanceerde zure- zoete smaak, fruitig kriekaroma en een complexe afdronk.” aldus brouwmeester Rudi Ghequire.

Rodenbach FruitAge de ideale instap-Rodenbach
Rodenbach Fruitage werd voor het eerst in de US gelanceerd. Wegens het grote succes en de vele positieve reviews wordt het nu ook op de Belgische markt gebracht. Rodenbach FruitAge is een kwalitatief fruitbier dat door zijn fruitige smaak de ideale instap-Rodenbach is. Rodenbach FruitAge is een lekker verfrissend fruitbier met een matig alcohol gehalte (4,2 % vol/alc.), het wordt gemaakt uit jong bier, tweejarig hout gerijpt bier en rode vruchten. Dit uitgebalanceerd fruitbier is fruitig en zachtzuur, de ideale instap om later de rijpere bieren van Rodenbach te ontdekken! Dit bier werd in 2015 en 2016, op de World Beer Awards, gelauwerd met een ‘Gold Award’ en als “World Best Fruit Flavoured Beer”.
Rodenbach weetjes….
Alexander Rodenbach werd op 28 september 1786 in Roeselare geboren. Hij was een heel bijzonder man! Ondanks zijn blindheid werd hij ondernemer, schrijver en schopte hij het zelfs tot burgemeester en volksvertegenwoordiger. Hij leidde de brouwerij vanaf 1821. Uit eerbetoon werd in 1986, 200 jaar na zijn geboortedag, een feestbier onder de naam Rodenbach Alexander boven de doopvont gehouden
De internationaal erkende bierspecialist en auteur M. Jackson beschreef Rodenbach als ‘ The most refreshing beer in the world’
Na de alcoholische hoofdgisting van het jonge Rodenbach-bier gaat een deel naar één van de 294 eikenhouten foeders, waar het 2 jaar zal rijpen. Bacteriële flora en wilde gisten zullen er organische zuren vormen en ze vervolgens omzetten in fruitige esters.
Het gerijpte Rodenbach-bier wordt met jong bier versneden. Afhankelijk van de verhouding tussen het jonge en het oud gerijpt bier creëren de brouwers:-
RODENBACH CLASSIC: 3/4de jong en 1/4de gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier. (5,2% v/a)
RODENBACH GRAND CRU: 1/3de jong en 2/3de gedurende 2 jaar op eik gerijpt bier. (6% v/a)
RODENBACH VINTAGE: 100 % bier dat 24 maanden heeft gerijpt op 1 uitgelezen, door de keldermeester geselecteerde, foeder (7% v/a)
Deze bieren verder met rood fruit worden veredeld:
RODENBACH FRUITAGE: Rodenbach Classic gemacereerd met het natuurlijke sap van roden vruchten (4,2% v/a)
RODENBACH ALEXANDER: Rodenbach Grand Cru gemacereerd met het natuurlijke sap van noorderkrieken (5,6 % v/a)
RODENBACH CARACTERE ROUGE: Rodenbach Vintage gedurende 6 maanden actief gemacereerd met Veenbessen, noorderkrieken en frambozen (7% v/a)
Tijdens alle stappen in het brouwproces controleren onze brouw – en keldermeesters de Rodenbach-bieren op kwaliteit. De ideale combinatie van vakmanschap en genieten !
De wereldvermaarde foederzalen met hun 294 eikenhouten foeders, waarvan sommigen 150 jaar oud zijn, zijn beschermd als industrieel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap. Dagelijks kunnen de brouwerij en de foederzalen worden bezocht.

Foto’s: Palm Brouwerij