Friesland zet zichzelf op de kaart met replica’s van historische schepen. Na de tewaterlating van De Witte Swaen, het expeditieschip van de Terschellinger poolreiziger Willem Barentsz, 27 oktober 2018 in de buitenhaven van Harlingen, volgt een andere betekenisvolle gebeurtenis: 15 juni 2019 vertrekt de nagebouwde authentieke houten palingaak Korneliske Ykes II van Heeg naar Londen.

Daar wordt van 25 tot en met 27 juni het Europees Congres van de Sustainable Eelgroup (SEG) gehouden. De zeewaardige aak, identiek aan de aken die van 1673 tot 1933 levende paling van Friesland naar Londen voeren, is het vlaggenschip van de bijeenkomst over verduurzaming van de visserij. Zaken als kweek en het uitzetten van glasaal, echte open waterverbindingen, de vangst, de handel en de consumptie van paling komen er aan de orde. In het weekend van 13-14 juli verwacht de aak weer terug te zijn in het centrum van Heeg.
Oefening
De bemanning van de Korneliske Ykes II heeft dit jaar al geoefend met het varen levende paling in de bun. De dames en heren brachten 500 kg paling van Heeg naar Enkhuizen, net als vroeger. De bekende Hegemer visserman Freerk, wiens achternaam echt Visserman is, had de paling verzameld met hulp van zijn collega’s in de merenrijke zuidwesthoek van Friesland. De overtocht duurde vijf uur bij gunstige wind. De paling werd bij de Enkhuizer palingrokerij uit de bun geschept om daar gerookt te worden voor consumptie.
Naar Londen

Friesland

Het bestuur van de stichting die de palingaak beheert: “Deze reis naar London is een eerbetoon aan de vele palingaken, de bouwers, rederijen en vissers  die vroeger vanuit Heeg paling naar London vervoerden en het op de vismarkt van Billingsgate aan de man brachten. Wij vertrekken half juni en hopen een maand later weer terug te zijn. Natuurlijk zijn we van het weer afhankelijk, maar in die maand moeten er toch voldoende gunstige weergaten zijn om de oversteek te kunnen maken. Deze winter wordt de aak gereed gemaakt voor de reis naar London. Dat betekent het vastzetten en waterdicht maken van de luiken, het aanbrengen van een zeereling, het vastmaken van alle deurtjes en spullen aan boord, het aanbrengen van navigatielichten, en het controleren van roer, zwaarden, tuigage en dergelijke. In het voorjaar vinden oefentochten plaats om te controleren of het schip het grote water inderdaad aankan. Natuurlijk zijn die oefentochten ook bedoeld om van de bemanning een team te maken voor dit avontuur. Naast het klaarmaken van de palingaak, zijn we druk bezig met andere voorbereidingen, zoals met het leggen van de nodige contacten om van deze overtocht een groot succes te maken. We willen met deze reis de geschiedenis van de palingvisserij en palinghandel weer tot leven brengen, aandacht vragen voor alles wat met paling en visserij te maken heeft en onze historische handelsrelatie met Engeland onderschrijven. Natuurlijk laten we dan meteen zien hoe aantrekkelijk ons dorp Heeg en de gemeente Súdwest-Fryslân zijn in toeristisch en cultureel opzicht.”
Meer info:
www.facebook.com/palingaaklondon
www.sustainableeelgroup.org
www.palingaak.nl

Prinses Margriet verricht in Harlingen doop van nagebouwd expeditieschip Willem Barentsz

Kraanbedrijf KTF laat De Witte Swaen te water


Elfstedenboek:
Boek over de Friese Elfsteden, de Elfstedentocht, de Elfstedenroute en Elfstedenstempelkaart (viertalige Friesland Holland Travel Guide & Tourist Atlas, 260 pagina’s)
www.frieslandhollandwebshop.nl

Foto top: De palingaak vertrekt vanaf de historische houtwerf van Pier Piersma in het centrum van Heeg.
Foto tekst: De bemanning van de palingaak van Heeg maakt geregeld tochten met gasten of brengt promotionele bezoeken aan andere vissersplaatsen, weer of geen weer. Scheepsbouwer Pier Piersma is er vaak bij als de boot afvaart.

Www.friesnieuws.nl