Biofase probeert een steentje bij te dragen in de strijd tegen vervuiling door ecologische rietjes beschikbaar te maken voor de horeca- en retailsector. Binnenkort volgt ook biologisch bestek.

Laten we eerlijk zijn: een grote brok van onze huidige welvaart hebben we – historisch gezien – aan plastic te danken. Ondertussen heeft het goedje zijn nut echter al lang voorbijgestreefd, vooral als je weet dat er voldoende alternatieven zijn. Plastic afval wordt immers overal aangetroffen, van het uiteinde van de Noordpool tot het verste topje van Antarctica. Het vult diepe zeeën en is zelfs op de Mount Everest in hoge stapels aanwezig. Erger, nog: dit in de natuur onbestaande materiaal wordt tegenwoordig aangetroffen in de magen van 90% van alle zeevogels en in de helft van alle zeeschildpadden, terwijl het zowel kleine vissen als enorme orka’s verstikt. Als het zo verder gaat, zal de massa plastic in onze oceanen tegen 2050 groter zijn dan de massa van alle vissen die daar leven.

Levende organismen die water filtreren – zoals het levensnoodzakelijke plankton, schelpen en sommige walvissoorten – kunnen geen onderscheid maken tussen voedsel en plastic.

Die laatste stof kan hun immuunsysteem zodanig belasten dat ze ervan sterven, maar lekt ook voortdurend hun omgeving in. Bovendien vermoeden sommige wetenschappers dat de toxische stoffen naar hun weefsel kunnen migreren – en laat dat nu net zijn wat wij zo graag eten. Alsof dat niet genoeg is, geraken jaarlijks honderdduizenden zeewezens verstrikt in achtergelaten plastic, meestal met de dood tot gevolg. 

Foto: www.biofase.be