De recente fipronilcrisis heeft het belang van veilige bestrijdingsmiddelen of geïntegreerde bestrijdingsstrategieën tegen bloedluizen nogmaals onderstreept. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij van de provincie Antwerpen zoekt al jaren naar een geschikte methode en zal dit ook in de toekomst blijven doen. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel is internationaal gekend als één van de experten op het gebied van bloedluisonderzoek.

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel hoopt ooit een geschikte bestrijding tegen bloedluizen te vinden. Gedeputeerde bevoegd voor Landbouw Ludwig Caluwé: “De pluimveesector is al zeer lang op zoek naar een geschikte bestrijdingsmethode. En wij proberen met ons provinciaal praktijkbedrijf al even lang een geschikte methode te vinden.”

Sinds 2003 heeft het Proefbedrijf Pluimveehouderij van de provincie Antwerpen al verschillende bestrijdingstechnieken getest.  Johan Zoons, directeur van het Proefbedrijf Pluimveehouderij van de provincie Antwerpen: “Met wisselend resultaat. Momenteel testen we een veelbelovende techniek, waarmee de universiteit Gent prachtige resultaten haalde. We merken helaas dat die laboresultaten moeilijk uit te voeren zijn op een draaiend pluimveebedrijf. Maar we geven de moed niet op, het project loopt nog tot januari.”
Als consument wil je eieren die lekker en gezond zijn. De pluimveehouder wil kippen die gezond zijn en die veel, gezonde eieren leggen. Ze zijn zijn bron van inkomsten. Door de lage opbrengst per kip (1 euro per jaar) is het van groot belang om elke extra kost – bijvoorbeeld voor bestrijdingsmiddelen – zo laag mogelijk te houden. “Elk praktijkonderzoek speelt in op verschillende elementen. Bij het bloedluisonderzoek kijken we onder meer naar voedselveiligheid, dierenwelzijn, arbeidsomstandigheden en rendabiliteit. Het bestrijdingsmiddel dat we zoeken moet niet alleen de bloedluizen effectief bestrijden, maar moet ook optimaal zijn voor alle partijen, zowel de pluimveehouders als de consument. Dat is een evenwicht waar we elke dag naar zoeken. In al onze praktijkonderzoeken”, aldus directeur Johan Zoons.
Achtergrondinformatie
Een bloedluis is een mijt die zich overdag verschuilt in spleten en kieren en die ’s nachts bloed zuigt bij de kippen. De bijhorende jeuk zorgt bij stress en een verlaagde productie bij kippen. Er kunnen ook ernstige infecties ontstaan met bloedarmoede en soms sterfte tot gevolg. Ook sommige mensen zijn gevoelig voor bloedluizen. Bloedluizen vind je bij iedereen die kippen houdt: van de professionele pluimveehouder tot de particulier met een kippenhok in de tuin. In de professionele pluimveehouderij zijn de bloedluizen lang onder controle geweest. Door het verbod op chemische bestrijdingsmiddelen en de intrede van nieuwe huisvestingssystemen (die moeilijker te reinigen zijn) neemt het aantal bloedluizen in pluimveestallen weer sterk toe. Dit kan een grote impact hebben op de inkomen van de pluimveehouder.