De unieke Belgische belevingshub Health House wil medische professionals, beleidsmakers, maar ook andere groepen geïnteresseerd in gezondheidszorg en binnenkort ook een breder publiek op een hoogtechnologische en interactieve manier laten kennismaken met de nieuwe innovaties en de toekomst van de gezondheidszorg. In het centrum, in het wetenschapspark Arenberg in Heverlee, stellen zij zes verhaallijnen voor, met gids. Volgend jaar komt er een zevende storyline bij. “Minister Jo Vandeurzen heeft ons gevraagd om het ziekenhuis van de toekomst te visualiseren”, aldus directeur Isabelle François.
Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen wil een visualisatie van het ziekenhuis van de toekomst. Het Leuvense wetenschappelijk belevingscentrum Health House zorgt voor de hoogtechnologische en interactieve uitwerking van deze verhaallijn. “Elke stichtende partner (KU Leuven, UZ Leuven, imec, Stad Leuven en de provincie Vlaams-Brabant) heeft een eigen verhaallijn die inzoomt op innovaties en realisaties binnen die instelling”, aldus Isabelle. “De algemene Health House storyline zoomt in op innovaties in de gezondheidszorg wereldwijd. Het ziekenhuis van de toekomst is een nieuw verhaal. Hier gaan we visualiseren hoe het ziekenhuis van de toekomst er zal uitzien.”
Europese pioniersrol
De missie van Health House, gedreven door initiatiefnemer professor Bart De Moor, is om de topkwaliteit van de wetenschappers, bedrijven en instellingen uit de regio en daarbuiten te visualiseren en aan te tonen hoe groot hun impact is op de samenleving van de (nabije) toekomst. Health House speelt hierbij in Europa absoluut een pioniersrol. “Wij willen mensen aan de hand van de laatste nieuwe technologieën op het vlak van audio en visualisatie informeren over nieuwe innovaties en de toekomst van de gezondheidszorg”, aldus Isabelle. “Zo gebruiken we VR-headsets om bezoekers uit te leggen wat epilepsie is. Als bezoeker word je echt ondergedompeld in het brein van een epilepsiepatiënt en zie je de neuronen en hersenimpulsen.” De VR-headsets worden ook gebruikt om uit te leggen wat deep brain stimulation is, een technologie om onder meer Parkinson-patiënten te helpen door een elektrische sonde tot in het brein te brengen.
Virtuele dissectietafel
Het paradepaardje is echter de virtuele dissectietafel waarmee je als het ware een reis door het menselijk lichaam kan maken. “Er is een 3D-scan gemaakt van een écht lichaam waarmee geneeskundestudenten perfect de anatomie van het lichaam kunnen bestuderen”, aldus Isabelle. “Snijden, het bloedvaten- of zenuwstelsel bestuderen, elk orgaan in detail bekijken … Het is allemaal mogelijk.” Ook kan de tool gebruikt worden om aan patiënten bepaalde operaties uit te leggen. “Het kan mensen geruster maken voor sommige ingrepen.”
Maatschappelijke rol
Health House toont het maatschappelijke belang van technologische innovatie in een hoogtechnologisch decor dat hier op afgestemd is. Daarnaast speelt het centrum nog een extra maatschappelijke rol door te participeren in projecten zoals Lazarus. Dit project wil tegen 2020 onverantwoorde alcoholconsumptie in de stad Leuven met 10 procent doen dalen. Health House wil bovendien mensen, kennis en instellingen bij elkaar brengen door onder andere de gegidste rondleidingen in het Experience Center, maar ook door het aanbieden van vergaderzalen voor workshops, productlanceringen of persconferenties. Het centrum wordt later dit jaar ook opengesteld voor een breder publiek.

Foto’s: Primetime Communication