De Belg Koen Martens bleek dit jaar uit het juiste hout gesneden om de Benelux titel te pakken. Hij mag zich voor het eerst Benelux kampioen houthakken noemen. Na zes zenuwslopende zaag- en bijldisciplines* kwam hij als winnaar uit de bus tijdens het Stihl TIMBERSPORTS® Benelux kampioenschap 2018 dat op zondag 2 september plaatsvond in het Nederlandse Kronenburg. De 14 beste Benelux houthakkers namen het er tegen elkaar op met bijlen, kettingzagen en trekzagen. Van een spectaculaire sport gesproken! Koen Martens wist zich met zijn top prestatie bovendien ook te plaatsen voor het wereldkampioenschap in Liverpool.
In zes verschillende disciplines* gingen 14 top houthakkers uit België, Nederland en Luxemburg de strijd met elkaar aan. Het doel: telkens de beste tijd neerzetten. Het succesrecept: een perfecte combinatie van kracht, uithoudingsvermogen en materiaalbeheersing. En het was de Belg Koen Martens die hier in slaagde en met de trofee naar huis ging. De kampioen wist voor het eerst alle disciplines met succes af te leggen en klopte zo de titelverdediger en Belg David Bergen. Nederlander Ben

Koen Martens

Terpstra vervolledigt de top drie. “Ik heb het afgelopen jaar de wereld rondgereisd om te leren van de besten en dat loont duidelijk. Ik was er vandaag echt klaar voor. Nu kijk ik naar het wereldkampioenschap waarvoor ik me ook individueel geplaatst heb. Dat betekent dus nog veel trainen. Het belooft nog een pittig jaar te worden”, aldus winnaar Koen Martens.
De constante van dit kampioenschap? Koen Martens. Niet alleen wist hij voor het eerst alle disciplines correct af te werken, hij won ook de helft en mag zich dus Benelux kampioen noemen. Een andere constante van dit kampioenschap? Het sneuvelen van de persoonlijke records wat bewijst dat de atleten in topvorm waren. En zo verliepen de eerste disciplines zonder al te veel verrassingen. Maar met helaas één grote pechvogel: Nederlander Eelco de Beer die tijdens de Underhand Chop gediskwalificeerd werd en ook bij de Stock Saw te kampen kreeg met problemen. Hij plaatste zich dus niet voor de tweede en derde ronde.
Met scores die heel dicht bij elkaar lagen, was het spannend tot bij het langverwachte, beslissende onderdeel en bovendien de spectaculairste discipline van de competitie: Hot Saw. Met een brullende zelfgemaakte kettingzaag van maar liefst 27 kg en 65 pK moesten de sporters drie houtschijven van 46 cm van een boomstam zagen. Een loodzwaar onderdeel waarin kracht,

Ben Terpstra

techniek en behendigheid onontbeerlijk zijn. Hier was de grote pechvogel Nederlander Martijn Harms die tot dan toe in de running was voor een podiumplaats. Hij zaagde net buiten de opgelegde lijn van 15 cm en werd gediskwalificeerd voor het onderdeel en eindigde bijgevolg vierde. Goed nieuws voor de Nederlander Ben Terpstra die een persoonlijk record wist neer te zetten, tweede werd in de discipline en zo naar de derde podiumplaats sprong. Maar het was titelverdediger David Bergen die deze koningsdiscipline op zijn naam mocht schrijven. Toch mocht deze laatste inspanning niet baten en is het Koen Martens die over alle disciplines heen het best wist te scoren. Kampioen met constante top prestaties dus.
Op naar het wereldkampioenschap
Naast de Benelux titel konden de sporters ook een plek veroveren voor de finale van het wereldkampioenschap in Liverpool. Deze plaatsen zijn weggelegd voor de Belgen Koen Martens, David Bergen, Maarten Cuvelier en Robin Cuvelier. Zij zullen België verdedigen in de teamcompetitie op vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober in Liverpool. De Belg Koen Martens veroverde bovendien een voorlopige 3de plaats in de Europese ranking. Zo is hij mathematisch al zeker van een plaats bij de 7 beste Europese atleten die mogen deelnemen. Benieuwd wie er met de wereldtitel aan de haal gaat!
En voor wie zich afvraagt wat er achteraf met al dit hout gebeurt: na de wedstrijd wordt dit verder verwerkt tot pellets, papier of spaanplaten. Handig! Het hout dat bij deze wedstrijden gebruikt wordt, is bovendien snelgroeiend populierenhout, speciaal gekweekt voor deze kampioenschappen. Natuurlijke bossen worden dus niet gekapt.
Foto’s: Primetime Communication