Voor dit project werden veertig begijnhofsites bezocht, voornamelijk in België. Tekenaar Stefaan Kerkhof maakte detailtekeningen, zijn zoon Alexander onderzocht de maatschappelijke tendensen. Het resultaat is een tentoonstelling over uniek erfgoed in de Lage Landen met tekeningen, historische thema’s, bijzondere verhalen, 360°-fotomateriaal en interviews met onder anderen priester Daniël Alliet, kunstenaar Hans Op de Beeck en dirigent Sigiswald Kuijken.

In de twaalfde eeuw zijn de eerste sporen terug te vinden van wat later een indrukwekkende beweging wordt van, met en door vrouwen. De begijnen zijn geen kloosterzusters, maar ook geen gewone burgers. Ze gaan op zoek naar een tussenweg, een eigen plek in de toenmalige samenleving. Ze vestigen zich in het begijnhof, een eigen stadje aan de rand van de ‘echte’ stad. Hun onduidelijke status speelt hen in de loop van zeven eeuwen geschiedenis meer dan eens parten.

De begijnhoven hebben een rijk en goed gedocumenteerd verleden, maar ze vertellen ook een hedendaags, maatschappelijk interessant verhaal. Sociaal-maatschappelijke organisaties, culturele instellingen, ambachtslieden, en tal van andere initiatieven vinden er vandaag hun thuis naast de huidige bewoners.

Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober kunt u  het Herentalse Begijnhofmuseum vrij bezoeken. Tijdens de volledige duur van de tentoonstelling kunt u een gids reserveren voor een rondleiding.

De tentoonstelling maakt deel uit van het feestjaar rond twintig jaar erkenning van dertien Vlaamse begijnhoven als UNESCO-werelderfgoed. Er worden ook een boek en een website gepubliceerd.

Vernissage: donderdag 3 oktober om 20:00.

Van vrijdag 4 oktober tot en met zondag 27 oktober (elke vrijdag, zaterdag en zondag van 14:00 tot 17:00)

Lakenhal
Grote Markt
2200 Herentals
E-mailadres: cultuurcentrum@herentals.be
Telefoonnummer: 014-28 51 30

Foto: www.schaliken.be