Titanium: met die ‘roepnaam’ mag de Antwerpse onderzoeker Sammy Verbruggen voortaan worden aangesproken. De bio-ingenieur werd door de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC) opgenomen in hun alternatieve tabel van Mendeljev, met 118 jonge wetenschappers die de toekomst van de chemie gaan bepalen.
De International Union of Pure and Applied Chemistry is wereldwijd een van de belangrijkste instanties van de chemische sector. De organisatie viert haar honderdste verjaardag onder meer door een alternatieve tabel van Mendeljev (het periodieke systeem) samen te stellen. 2018 is immers ook het Internationale Jaar van de Periodieke Tabel. Voor elk element zoekt IUPAC een beloftevolle wetenschapper, iemand die mee de chemie van de toekomst zal bepalen.

De tabel wordt beetje bij beetje ingevuld. Op bijna de helft van de chemische elementen plakt nu de naam van een veelbelovende onderzoeker. Eén Belgische wetenschapper behoort momenteel tot de gelukkigen: Sammy Verbruggen, bio-ingenieur op de Universiteit Antwerpen, palmt atoomnummer 22 in, het plekje van titanium.

Nieuwe technologie
Verbruggen is erg blij met de erkenning. “Al bijna 10 jaar onderzoek ik de toepassingsmogelijkheden van titaniumoxides om zonlicht om te zetten naar chemische energie. Ik vind het een hele eer om vereenzelvigd te worden met het element dat mijn carrière in grote mate heeft bepaald.”
De Antwerpse wetenschapper haalde in 2017 de internationale media toen hij op de proppen kwam met een technologie die tegelijkertijd lucht kan zuiveren en energie kan opwekken. Verbruggen: “Aan de ene kant wordt lucht gezuiverd, terwijl aan de andere kant waterstofgas wordt geproduceerd uit een deel van de afbraakproducten. Dit waterstofgas kan worden opgeslagen en later als brandstof worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld nu al wordt toegepast in enkele waterstofbussen van De Lijn.”

Foto: UAntwerpen