Nog tot 30 november zetten de Antwerpse bibliotheken hun deuren wagenwijd open voor nijntje, in het kader van de Voorleesmaand. In 4 Antwerpse bibliotheken (bibliotheken Couwelaar, De Poort, Park en Permeke) vindt een overzichtstentoonstelling met heel wat nijntje-verhalen, -figuurtjes, -foto’s en -illustraties plaats. In de andere bibliotheken zijn er activiteiten en themahoekjes. Op deze manier wil de stad (groot)ouders nog meer aan het voorlezen krijgen.
In de Antwerpse bibliotheken staat de maand november dit jaar helemaal in het teken van het bekendste konijntje van de Lage Landen: nijntje komt met haar vriendinnetje nina op bezoek.

Tentoonstellingen, (voorlees-)activiteiten en themahoekjes rond het werk van Dick Bruna
Nog tot 30 november schakelen de Antwerpse bibliotheken nijntje en nina in om nog meer (groot-)ouders en jonge kinderen aan het (voor-)lezen te krijgen. In 4 grote bibliotheken (Bibliotheek Couwelaar, Bibliotheek De Poort, Bibliotheek Park en Bibliotheek Permeke) loopt een tentoonstelling voor klein en groot rond Dick Bruna’s werk. Alle Antwerpse bibliotheken organiseren (voorlees-)activiteiten en themahoekjes voor de allerkleinsten rond de bekende figuurtjes en het werk van de tekenaar. Nijntje, ook bekend als nijntje pluis, is het hoofdpersonage van een serie kinderprentenboeken. De boeken zijn geschreven en getekend door de inmiddels overleden Dick Bruna. Het eerste boekje verscheen al in 1955 en is intussen verspreid tot alle uithoeken van de wereld. De boeken worden nog altijd heruitgegeven in veel talen. Er bestaat ook een Antwerpse versie, vertaald door Robbe de Hert.

Gratis boekje via consultatiebureaus
Jonge kinderen kunnen in de bibliotheek, zolang de voorraad strekt, een gratis boekje van nijntje en nina krijgen. Via de consultatiebureaus van CAW Antwerpen, De Voorzorg, Kind & Preventie en het Huis van het Kind ontvangen jonge ouders een voucher die ze in een bibliotheek in de buurt kunnen inruilen voor het gratis boekje van nijntje en nina. Er is – zolang de voorraad strekt – 1 boekje per gezin met een kind van voorschoolse leeftijd. Schepen voor cultuur Caroline Bastiaens, licht toe: “De maand november is de voorleesmaand in de stad en dan benadrukken we het belang van (voor-)lezen. Met allerlei activiteiten in het teken van nijntje en nina in de bibliotheek willen we ouders aanmoedigen om samen met hun kinderen de bibliotheek te ontdekken en samen in de wereld van nijntje en nina te duiken. Met het gratis boekje kunnen ze bovendien thuis samen (voor-)lezen. Kinderen die vroeg kennis maken met boeken zijn immers taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ook weten we dat kinderen die op jonge leeftijd boekjes ontdekken, graag lezen en vaker naar de bibliotheek gaan en dat (voor-)lezen de band tussen ouder en kind versterkt.”

De bibliotheek als cruciale speler voor leesbevordering bij de allerkleinsten
Als laagdrempelig cultuurhuis is de bibliotheek de uitgelezen plek om aan leesbevordering te doen en tal van partners te mobiliseren. Met een project als ‘nijntje en nina in de bibliotheek’ kan de bibliotheek doen wat haar opdracht is: iedereen dezelfde kansen bieden op cultuur, educatie en ontspanning.

Consultatiebureaus en Huizen van het Kind
De consultatiebureaus zijn de ideale plek om ouders met heel jonge kinderen warm te maken voor boeken en de bibliotheek. Ouders en gezinnen kunnen in de Huizen van het Kind terecht met al hun vragen over kinderen en jongeren grootbrengen. Ze krijgen informatie over onder andere zwangerschap, geboorte, opvoeding, gezondheid en vrijetijdsactiviteiten voor kinderen. Bovendien kunnen ze er andere ouders ontmoeten, kennis uitwisselen en hun netwerk uitbreiden. Omdat de Huizen van het Kind de ontwikkelingskansen van Antwerpse kinderen en jongeren willen vergroten, zijn ze partner voor de ‘nijntje en nina’-activiteiten in de bibliotheek.
Meer informatie staat op www.antwerpen.be/bibliotheek.

Foto’s: Stad Antwerpen