Dit najaar start stad Antwerpen met een aanpak op maat tegen dak- en thuisloosheid bij jongeren. Concreet gaat het om een nieuw opvang- en begeleidingsaanbod. Om dit mee uit te voeren, gaat de stad nu op zoek naar een externe partner. De stad voorziet in 580.000 euro toelage op jaarbasis voor deze nieuwe aanpak. Bijkomend stelt ze 30 woningen ter beschikking voor jongeren die anders op straat dreigen te belanden.
 
Dakloosheid vermijden
Met de lancering van een aanpak op maat tegen dak- en thuisloosheid bij jongeren kiest stad Antwerpen bewust voor een preventieve aanpak. In dat kader wordt de noodopvang ‘Pension Van Schoonhoven’ opgericht voor dak- en thuisloze jongeren tussen 18 en 25 jaar. Er wordt gefocust op korte opvang in het pension in combinatie met doorstroom naar een duurzame woonoplossing. Zo wil de stad echte dakloosheid bij jongeren vermijden.
 
Daarnaast stelt de stad 30 woningen uit haar eigen patrimonium ter beschikking als jongerenwoningen voor tijdelijke woonoplossing van één jaar. Heel wat jongeren missen vandaag vaak een tijdelijke veilige thuishaven waar ze tot rust kunnen komen en van waaruit ze een zelfstandig leven kunnen opbouwen. De stad creëert nu een aanbod op hun maat door in te zetten op kleinschalige en tijdelijke wooninitiatieven. Van daaruit worden de jongeren begeleid naar zelfstandige en duurzame huisvesting.
 
“Een existentiële vrijheidsdrang”
Schepen voor sociale zaken Tom Meeuws benadrukt het belang van deze nieuwe aanpak: “We weten niet hoeveel jongeren in onze stad met thuis- of dakloosheid flirten. Om allerlei redenen zijn ze verplicht op eigen benen te staan, vaak buiten hun wil om. Ze vallen tussen de mazen van het net. In onze daklozenopvang is één op tien bezoekers jonger dan 25. Dit is het topje van de ijsberg, jongeren voelen zich in de daklozenopvang niet op hun plek. Maar vooral willen we met deze aanpak dakloosheid vermijden bij een groep die we vandaag onvoldoende bereiken en erg kwetsbaar is. Heel wat jongeren kampen met een existentiële vrijheidsdrang. Ze willen hun leven in deze stad uitbouwen en hier hun vleugels uitslaan maar missen een veilig nest. Het is onze plicht hen daarbij te helpen. Door te voorzien in opvang en begeleiding creëren we rust in hun hoofd en perspectief voor de toekomst.”
 
De stad voorziet jaarlijks in 580.000 euro toelage. In oktober 2021 zou de nieuwe jongerenopvang ‘Pension Van Schoonhoven’ de deuren kunnen openen.
 
Op zoek naar externe partner
De stad zoekt nu een partner om deze nieuwe aanpak mee uit te voeren. Ze focust daarbij op 3 zaken:
·       de uitbating van 24/24u-opvang voor jongeren in Pension Van Schoonhoven;
·       begeleiding en opvolging in de jongerenwoningen;
·       ondersteuning van doorstroomtrajecten voor jongeren.
 
De projectoproep zal maandag 5 juli worden gepubliceerd via e-Procurement en loopt van 5 juli tot en met 15 augustus 2021. Na deze deadline zijn kandidaturen niet meer ontvankelijk.