Met de iCapital Award beloont de Europese Commissie steden voor hun inspanningen rond innovatie. Vandaag werd bekendgemaakt dat Antwerpen tot de zes laureaten behoort.
De Europese Commissie roept Antwerpen uit tot één van de zes innovatiehoofdsteden van Europa. De iCapital Award wil een Europese erkenning bieden voor steden die inzetten op het creëren van een innovatiecultuur. In het bijzonder mikt de prijs op steden die een proeftuin ontwikkelen en aanbieden voor het experimenteren met lokale maatschappelijke uitdagingen.
 
Aan de Award is ook een geldprijs van 100.000 euro verbonden. Wat er met dat budget gaat gebeuren, wordt momenteel nog intern afgestemd. Bovendien maakt de stad nog kans op de hoofdprijs: de titel van dé Europese innovatiehoofdstad, waaraan ook een geldprijs van 1 miljoen euro verbonden is. Op 25 september wordt in Brussel de eindwinnaar bekendgemaakt. De andere vijf geselecteerden zijn Bristol, Espoo, Glasgow, Nantes en Rotterdam.
 
Claude Marinower, schepen voor innovatie: “Deze nominatie versterkt onze internationale uitstraling als innovatieve stad. Antwerpen groeide de laatste jaren uit tot een echte hotspot voor innovatie. Dat de Europese Commissie dit ook erkent, bevestigt dat we de ingeslagen weg verder moeten bewandelen en dat we onze ambities hoog moeten houden.”
 
Grote Verbinding
De Antwerpse kandidatuur beschrijft ‘De Grote Verbinding’, een uniek en innovatief proces dat resulteerde in een gedragen toekomstproject voor de Antwerpse Ring. De afgelopen jaren hebben de stad en haar burgers, de Haven, de burgerbewegingen, Lantis en andere Vlaamse partners samen met de intendant voor de Oosterweelverbinding de plannen concreet vormgegeven.
 
Met De Grote Verbinding bouwen Antwerpen en Vlaanderen aan hun internationale reputatie als een stad en regio waar het goed is om te wonen, te werken, te ondernemen en op bezoek te komen. De Oosterweelverbinding zal de Antwerpse Ring rond maken en de overkapping stuurt de auto’s onder de grond. Dat zorgt voor een betere mobiliteit voor Vlaanderen, en maakt van de stad weer één geheel met meer groen en schonere lucht.
De Grote Verbinding is echter meer dan enkel een infrastructuurproject. Het is ook de titel van het bestuursakkoord 2019 – 2024, en de ambitie om voortaan op hetzelfde elan verder te gaan en tot oplossingen te komen via het aanboren van het aanwezige lokaal talent en kennis.
 
Innovatief ecosysteem
Tijdens de uitvoering van de werken aan de Oosterweelverbinding wordt zoveel mogelijk lokaal talent aan het werk gezet. Bij de uitwerking van de projecten wil de stad de kwaliteit ook verhogen door haar uitgebreide innovatieve ecosysteem te betrekken. De Universiteit Antwerpen en imec huizen samen met Lantis en de intendant in The Beacon, een project waarbij ook de stad Antwerpen, Port of Antwerp en Agoria structureel betrokken zijn. Dat is de plek waar start-ups, scale-ups, corporates en onderzoekers elkaar vinden om samen onder andere een digitale innovatie-injectie te geven aan de Grote Verbinding. Daarmee wordt verder gebouwd op de huidige inspanningen die Antwerpen tot een van de grootste innovatieproeftuinen van Europa maken: rond Internet of Things en artificiële intelligentie in The Beacon, ehealth in BlueHealth Innovation Center, duurzaamheid in Stadslab2050, smart city projecten in de  Smart Zone, en slimme mobiliteit in Slim naar Antwerpen.