De bierconsumptie in Azië, Afrika en Zuid-Amerika is aan een fikse opmars bezig. Bier- en moutproducenten draaien op volle toeren en kiezen hiervoor de Antwerpse haven als favoriete logistieke uitvalsbasis. Zo bouwen de Antwerpse goederenbehandelaar Zuidnatie en de moutdivisie van de Amerikaanse landbouwreus Cargill in de haven een logistiek platform voor de import van gerst en de export van mout. Eerder al spraken bierproducent ABInBev en de moutvestiging van Boortmalt hun voorkeur uit voor de Antwerpse haven om tegemoet te komen aan de overzeese stijgende bierconsumptie.
Hoogtechnologisch mout- en gerstplatform
Het nieuwe logistieke platform van Cargill zal in Antwerpen over een opslag- en overslagcapaciteit beschikken van 300.000 ton. Deze hoogtechnologische faciliteit zal beschikken over de nieuwste technologie om alle laad-, verwerkings-, verpakkings-, opslag- en containeropslagactiviteiten van gerst en mout te verwerken. Zuidnatie staat in voor de bouw van dit platform, dat in de zomer van 2018 operationeel zal zijn.
Ondersteuning van duurzame strategie
Vanuit de opslagfaciliteit zal het inkomende gerst – de basisgrondstof voor mout – via de binnenvaart naar de Cargill-productiesites in Europa worden vervoerd. Sabine Sergaert, global managing director Malt bij Cargill: “Wij zijn bijzonder enthousiast over de mogelijkheden. We denken dat we het transport naar onze Europese vestigingen met 30 % kunnen verhogen. Deze strategische investering versterkt ons engagement om duurzame oplossingen te bieden.” De moutdivisie van Cargill telt wereldwijd 18 fabrieken, waarvan vijf in Europa. Voor de aanvoer van gerst speelt ook de centrale ligging van Antwerpen een belangrijke rol. Hierdoor kan Cargill vlot switchen tussen de aanvoerlijnen vanuit het VK, Frankrijk of Scandinavië.
Een waaier aan overzeese diensten
Omgekeerd zal het geproduceerde mout vlot zijn weg vinden vanuit het nieuwe logistieke platform naar de groeimarkten in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Op die manier kan Cargill vanuit één centrale locatie alle moutklanten betere overzeese diensten aanbieden. Dit was trouwens ook de reden waarom Boortmalt vorig maand aankondigde om in de Antwerpse haven de grootste mouterij ter wereld te bouwen. Met een vierde moutfabriek in Antwerpen zal de jaarlijkse capaciteit in de haven 470.000 ton bedragen. Ook brouwerij ABInbev versterkte onlangs het vertrouwen in de Antwerpse haven. De onderneming investeert meer dan 100 miljoen euro in de capaciteitsverhoging van zijn Belgische brouwerijen om in te spelen op de toenemende vraag naar bier. Voor de logistieke afwikkeling van deze complexe goederenstromen doet de brouwer al sinds 2012 een beroep op de diensten van Katoen Natie in de Antwerpse haven. Deze samenwerking werd onlangs met vijf jaar verlengd.