Deze zomer is de hockeysport meer dan ooit aanwezig in Antwerpen. In sportcentrum Wilrijkse Plein krijgen supporters de kans om de absolute Europese en wereldtop aan het werk te zien tijdens drie internationale hockeyevenementen van topniveau: 12 wedstrijden in het kader van de Hockey Pro League, de Belfius Euro Hockey Championships (het Europees kampioenschap voor landenteams) en ten slotte de finales van de Euro Parahockey Championships. Tussendoor vindt ook de finale van het Streethockey voor jongeren plaats en krijgen kinderen de kans om te proeven van de hockeysport tijdens initiatielessen op verschillende buurtpleintjes.
 
Belfius Euro Hockey Championships
Antwerpen verwelkomt van 16 tot 25 augustus het Europees kampioenschap veldhockey voor landenteams. De Belgische mannen openen het tornooi met een wedstrijd tegen Spanje.
 
De Red Lions (de Belgische mannenploeg) beginnen als regerend wereldkampioen als topfavoriet aan het tornooi en hebben de unieke kans om in eigen land ook Europees kampioen te worden. In de poulefase moeten ze voorbij Engeland, Wales en Spanje.
De Red Panthers (de nationale dames) mogen – na de verloren finale op het EK van 2017 tegen Nederland – ook met de nodige ambities aan het tornooi beginnen. Om zich te kwalificeren voor de finalewedstrijden moeten ze het wel opnemen tegen sterke tegenstanders als Nederland, Spanje en outsider Rusland.
 
De finales worden gespeeld op zaterdag 24 augustus (mannen) en zondag 25 augustus (vrouwen).
 
Hockey Pro League
In aanloop naar het Europees kampioenschap worden er tussen 30 mei en 23 juni
6 wedstrijddagen in het kader van de Hockey Pro League afgewerkt. Dit is een nieuwe competitie waarin de 9 beste hockeylanden ter wereld het tegen elkaar opnemen. 12 van de 15 wedstrijden op Belgische bodem worden in Antwerpen afgewerkt. Ook deze wedstrijden vinden plaats op de terreinen van sportcentrum Wilrijkse Plein. Elke wedstrijddag spelen zowel de nationale vrouwen- als mannenploeg tegen hetzelfde land.
Het beloven spannende wedstrijden te worden, aangezien er belangrijke punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn. Deze punten beslissen over kwalificatie voor de Olympische Spelen en het volgende wereldkampioenschap.
 
Nationale ploegen met een Antwerps tintje
Bij de Red Lions zullen Thomas Briels, Arthur Van Doren, Loick Luypaert, Sebastien Dockier en Alexander Hendrickx gezien hun Antwerpse roots het thuisvoordeel nog iets meer voelen dan de rest van de nationale ploeg.
Bij de Red Panthers zijn het Lien Hillewaert en Anne-Sophie Weyns die op extra Antwerpse steun zullen kunnen rekenen.
 
Euro Parahockey Championships 2019
Tussen 18 en 21 augustus worden de Euro Parahockey Championships gespeeld, het Europees kampioenschap voor paralympische atleten.
De poulewedstrijden worden op de terreinen van Royal Victory HC in Edegem afgewerkt, maar de finalewedstrijden worden gespeeld in het EK-stadion in sportcentrum Wilrijkse Plein waar op dat moment het Europees kampioenschap plaatsvindt. Ook de sluitingsceremonie, waar elke atleet een medaille ontvangt, vindt plaats op de EK-site. De finalewedstrijden worden gespeeld op 21 augustus.
 
Voor deze 3 internationale hockeytornooien zijn nog tickets beschikbaar.
 
Finales Vlaams Streethockeytornooi voor U14 en U16 in Antwerpen
Streethockey is een snellere variant van het veldhockey en wordt 3 tegen 3 gespeeld op een klein hockeyterrein, afgesloten met een boarding.
 
Voor deze hockeyvariant worden de kwalificatietornooien in verschillende Vlaamse steden georganiseerd maar de grote finale wordt op 14 juli in Antwerpen gespeeld. De locatie voor deze finale is nog niet bekend. Toeschouwers kunnen gratis komen genieten van deze spectaculaire sport. De wedstrijden worden gespeeld in de categorieën U14 en U16, zowel voor jongens als meisjes.
 
Gratis hockey-initiaties in aanloop naar het EK
De hockeyfederatie organiseert in samenwerking met Sporting A gratis hockey-initiaties op verschillende buurtpleintjes.
 
De initiaties vinden plaats op 3 woensdagnamiddagen vanaf 13 uur, op onderstaande locaties:
·         22 mei in de evenementenhal van Park Spoor Noord, Damplein 31 in Antwerpen
·         5 juni in het Harmoniepark in Antwerpen
·         12 juni op het Kroonplein in Merksem
 
Kinderen kunnen doorlopend deelnemen aan de initiatielessen of mini-wedstrijdjes.
Deze activiteiten zijn gratis.
Deelnemers zetten op deze manier hun eerste stappen in de hockeysport, maar kunnen zich zo ook klaarstomen voor het afsluitende tornooi op 26 juni in sportcentrum Wilrijkse Plein. Daar vallen tickets te winnen voor wedstrijden van het Europees kampioenschap in augustus.
 
Sportcentrum Wilrijkse Plein als gastlocatie
Met sportcentrum Wilrijkse Plein heeft Antwerpen sinds 2016 de perfecte locatie voor het organiseren van (internationale) hockeyevenementen. Met twee ultramoderne hockeyterreinen en bijhorende accommodaties is deze sportsite uitermate geschikt voor het organiseren van nationale en internationale wedstrijden en tornooien.
Binnen een tweetal jaar zal de Vlaamse Hockeyfederatie op deze site klaar zijn met de bouw van het Hockey Centre of Excellence. Dit topsportcentrum voor de nationale hockeyploegen komt er met financiële steun van stad Antwerpen en Sport Vlaanderen. Naast een administratieve ruimte komen er specifieke faciliteiten voor topspelers zoals een fitness-, verzorgings- en vergaderruimte. Zo krijgen de Red Lions en Red Panthers een vaste thuis in sportcentrum Wilrijkse Plein.
 
Meer informatie over deze evenementen tijdens deze Antwerpse hockeyzomer kan u vinden op:
www.sportingA.be
www.belfiuseurohockey.com/
www.fihproleague.com/
www.belfiuseurohockey.com/nl/urban-street-hockey-tour/
www.belfiuseurohockey.com/nl/parahockey-championship/ 

Foto: Philippe De Putter / www.sportinga.be