Iedereen kent de kroketten die je bij de FEBO-automaat uit de muur kan halen. Maar een authentiek broodje kroket eten zoals in de jaren ’40? Dat kan bij Eetsalon Van Dobben in het hartje van Amsterdam. In 1945 opende Aat Van Dobben samen met zijn vrouw Augenie Eetsalon Van Dobben. 77 jaar later is er nog steeds weinig veranderd. Zelfs het interieur bleef helemaal hetzelfde. 

Na hun eerste krokettenbar richtten Aat en Augenie in 1950 een tweede broodjeszaak op. Ook die werd al snel te klein en dus kwam er drie jaar later nog een derde bij. Midden jaren ‘80 werden de drie zaken tot één groot salon samengevoegd: Eetsalon Van Dobben. Alexander Wijsenbeek nam samen met zijn vrouw in 2007 het roer van de populairste krokettenzaak in Amsterdam over. “Het enige wat de afgelopen jaren veranderde, is dat we de kroketten niet meer boven de winkel bereiden”, zegt eigenaar Alexander Wijsenbeek. “Het was niet meer haalbaar om aan de vraag van klanten te voldoen. Die taak hebben we aan een snackleverancier gegeven, maar het originele recept bleef wel hetzelfde.”

Vlees in de hoofdrol 
Bij Eethuis Van Dobben maken ze bijna alles zelf. “Wij beginnen vroeg in de ochtend aan de mise-en-place. Onze mayonaise is huisgemaakt, we draaien onze tartaar elke dag zelf, we braden het rosbief en besmeren alle broodjes met boter. Weinig broodjeszaken doen dit nog. Brood is het vervoersmiddel van het beleg. Onze populairste snack is nog steeds de rundvleeskroket die al sinds 1945 op het menu pronkt. Op plaats twee komt ons broodje filet americain: rundvlees aangemaakt met saus, zoals martino in België. Vlees speelt de hoofdrol in onze keuken”, aldus Wijsenbeek. 
Eetsalon Van Dobben is al jaar en dag een vaste waarde in Amsterdam, ze trekken dan ook vooral locals aan. “De meeste mensen kwamen vroeger met hun vader, oom of opa. Nu komen ze zelf met hun kinderen”, klinkt het. “Het leuke aan ons salon is dat alle soorten mensen hier belanden. Aan de bar vind je straatvegers, maar net zo goed de burgemeester. Dat is het mooie van Amsterdam.”

Vechten voor een kroket 
Het merendeel van het personeel zijn typische Amsterdamse dames die al jaren bij Van Dobben aan de slag zijn. Vrouwen met haar op hun tanden. Omdat eetsalon Van Dobben de enige, authentieke krokettenbar in Amsterdam is, kan het goed zijn dat je in een lange wachtrij komt te staan. “Als je hier een broodje wil komen eten, moet je ook haar op je tanden hebben en vechten voor je plek. Er staan soms lange rijen mensen aan onze toog. Toeristen wachten vaak aan een tafeltje tot ze een menukaart krijgen en wij hun bestelling opnemen, maar zo werken wij niet.”
Geen broodje kroket kunnen bemachtigen? Je kan de Van Dobben kroketten ook in Nederlandse supermarkten vinden.

Eetsalon Van Dobben
Korte Reguliersdwarsstraat 5-7-9
1017 BH Amsterdam, Nederland
+31 (0)13 464 0680

Tekst: Helena Van Lierop

Foto: www.ambiance.be