Een interactieve tentoonstelling over een unieke levendige traditie in het moderne Estland

Estland – een klein landje vol muziekliefhebbers en natuur in Noord-Europa
Onafhankelijk sinds 24 februari 1918
1,5 keer zo groot als België
1 300 000 inwoners
40 000 koorzanger en -zangeressen
23 000 volksdansers
2 000 professionele muzikanten met folk-instrumenten
650 beren
150 wolven
51% van het land bestaat uit bos en 22% uit moeras
2000 km kustlijn langs de Baltische Zee

‘ALIVE! Het verhaal van de Estse volksinstrumenten’ gaat op 19 oktober van start in het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel (mim). Ondergedompeld in de ongerepte Estse natuur en via workshops en concertjes, ontdekken de bezoekers de eeuwenoude traditionele muziek uit Estland en hoe tot vandaag de natuur onlosmakelijk verbonden is met deze muziek. De tentoonstelling loopt tot 15 april en vindt plaats in het kader van het eerste Estse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en de 100e verjaardag van de Republiek Estland.

Een uniek verhaal

‘Twee keer ben ik in Estland geweest. De eerste keer in 1997 en dit jaar opnieuw. Het land was enorm veranderd. Maar twee dingen, viel me op, waren in al die tijd totaal niet veranderd: De liefde van de Esten voor hun natuur en hun volksmuziek, ‘legt Wim Bosmans, curator Europese volksinstrumenten van het mim uit.

Gecureerd door het Estonian Theatre and Music Museum vertelt de tentoonstelling in vier talen (Nederlands, Frans, Engels en Ests) alles over de origine van de belangrijkste Estse volksinstrumenten en hoe ze in het verleden tot vandaag levendig bespeeld werden en worden. ‘Het verhaal van de Estse volksinstrumenten is sterk beïnvloed door het lokale landschap maar ook door de cultuur van hun buren zoals de Zweden, Finnen, Duitsers, Russen, Letten, en vele anderen’, gaat Wim Bosmans verder. ‘Dat heeft een uniek verhaal en een unieke klank opgeleverd, wat deze muziek juist zo boeiend maakt.’

De tentoongestelde stukken reiken van eeuwenoude volksinstrumenten uit de archieven van het Estonian Theatre and Music Museum tot unieke exemplaren, die door Estse volksinstrumentenbouwers speciaal voor deze gelegenheid gemaakt zijn.

Ondergedompeld in de ruwe Estse natuur

De tentoonstelling is opgesteld omgeven door panoramabeelden van Estse landschappen van de natuurfotograaf Arne Ader. Aldus wanen de bezoekers zich middenin de Estse natuur en ontdekken al wandelend de karjapasun, kannellõõts, hiiu kannel en torupill. Ter plekke mag iedereen die wil zelfs proberen een doedelzak of enkele andere nooit gezien instrumenten te bespelen. Hoe de Estse volksmuziek echt klinkt, kan men beleven tijdens een van de concerten en workshops.

Programma

Op 19 oktober geeft het befaamde Estse Torupilli Jussi Trio (Cätlin Mägi, Eeva Talsi en Karoliina Kreintaal) concert om 14.00u. Genaamd naar de ‘koning van de doedelzak’ Juhan ‘uss’ Maaker (1845-1930) brengen deze jonge dames aloude Estse volksmuziek helemaal tot leven met hun zuivere stemmen, de gestreken lier, kannel, mondtrom, fluit en de Estse doedelzak, en dat in een magische combinatie met viool.

Op 20 en 21oktober geeft het trio een reeks workshops voor schoolklassen (volzet). Tijdens de schoolvakanties in februari en april komen ze terug naar het mim en geven er ateliers voor kinderen (leeftijd 6-12) en workshops tijdens geleide bezoeken voor het grote publiek. Op 14 april kunnen muziekliefhebbers ‘s morgens een Masterclass vioolonder leiding van het trio volgen en een Tune Learning Session in de namiddag. Info en inschrijvingen http://www.mim.be/nl/springlevend-het-verhaal-van-de-estse-volksinstrumenten

Partners

‘ALIVE! Het verhaal de Estse volksinstrumenten’ loopt van 19 oktober 2017 tot 15 april 2018 in het Muziekinstrumentenmuseum in Brussel (Hofberg 2, 1000 Brussel). De curatoren zijn Igor Tõnurist, Krista Sildoja, Tarmo Kivisilla, Raivo Sildoja, Risto Lehiste en Tanel Veeremaa van het Estonian Theatre and Music Museum. Het ontwerp is van de hand van Katri Haarde en Margit Argus (KAOS Architects). De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Estse overheid, Estonia 100 en het internationaal programma van het Estse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.