Sinds 1 januari 2020 is dakisolatie verplicht bij elke woning. 2020 is bovendien het laatste jaar waarin mensen die zonnepanelen laten installeren kunnen genieten van een terugdraaiende teller. Om te weten te komen wat ze met hun eigen dak kunnen doen op het vlak van isolatie, groen en zonnepanelen, kunnen Antwerpenaren terecht op www.zoominopuwdak.be. Al 200.000 bezoekers namen daar sinds 2016 een kijkje.
 
Ontdek de mogelijkheden voor uw dak
Op de website www.zoominopuwdak.be ontdekken Antwerpenaren hoeveel geld ze kunnen besparen door hun dak toekomstgericht te maken. De website bundelt advies van het EcoHuis met een thermografische kaart, genomen in de winter van 2016, die laat zien hoeveel warmte er door het dak van een woning verloren gaat.
 
Na het invullen van enkele eenvoudige gegevens, krijgen woningeigenaars meer zicht op hoe goed hun dak geïsoleerd is. Bezoekers krijgen meer uitleg over welke vormen van isolatie voor hun gebouw aangeraden zijn, aan welke investering ze zich mogen verwachten en hoe snel die terugverdiend zal zijn. Daarnaast ontdekken ze ook of een groendak mogelijk is op hun dak. Ook hier vinden ze cijfergegevens over de investeringskost, het aantal liter water dat zo’n dak kan bufferen en de impact die het heeft op de biodiversiteit in de buurt en het opvangen van CO2.
 
Als laatste is er de kaart die de zonne-instraling op het dak weergeeft. Daarmee wordt berekend hoeveel zonnepanelen geplaatst kunnen worden, hoe die best georiënteerd worden en wat de terugverdientijd is. Zelfs zonder subsidies zijn zonnepanelen nog steeds een goede investering. Het gaat immers om een eenvoudige, betrouwbare techniek. Bovendien kunnen mensen die nog dit jaar zonnepanelen laten plaatsen op hun dak aanspraak maken op het effect van de terugdraaiende elektriciteitsmeter.
 
Informatie over isoleren, vergroenen en energie gebundeld
De website biedt dus drie kaarten aan: de dakisolatiekaart, een kaart waarop mensen kunnen bekijken hoe geschikt hun dak is voor een groendak en een waarop het potentieel van zonnepanelen in beeld wordt gebracht.
 
Door die kaarten samen te brengen en advies te geven over het combineren van ingrepen, kan er een volledig plan worden opgemaakt voor een gebouw. Zo is het misschien interessant om de daken die te zien zijn vanuit de woning te vergroenen en een dak dat niet zichtbaar is, maar een goede oriëntatie naar de zon heeft, in te schakelen voor energieopwekking. Ook de positieve invloed die groendaken hebben op het rendement van zonnepanelen wordt op de site uit de doeken gedaan.
 
Schepen van Leefmilieu Tom Meeuws reageert alvast verheugd: “De interesse die www.zoominopuwdak.be heeft opgewekt is daarom zeer bemoedigend. We willen binnen afzienbare tijd zoveel mogelijk daken duurzaam benut zien. Er is in Antwerpen nog werk aan de winkel: zo wordt vandaag minder dan 3% van de geschikte Antwerpse dakoppervlakte voor zonnepanelen gebruikt.”
 
Stad ondersteunt ook met premies
De stad blijft verder volop inzetten om mensen te overtuigen het volledige potentieel van hun dak te benutten. Naast initiatieven die informatie bieden, zoals de website, zijn er ook premies. Zo is er een stedelijke premie voor dakisolatie voor beschermde afnemers en vanaf 1 april 2020 voor verhuurders die verhuren aan kwetsbare huurders. Netbeheerder Fluvius blijft ook nog steeds in een premie voorzien voor dakisolatie.
 
In de bouwcode van de stad is het vergroenen van een dak al verplicht bij nieuwbouw of grondige verbouwingen, maar wie er zelf voor kiest om zijn dak te vergroenen, kan rekenen op een premie. De premie wordt hoger naarmate het dak meer water vasthoudt of biodiversiteit aanbiedt. Wie energiebesparende maatregelen wil laten uitvoeren, maar daar wat minder eigen middelen voor heeft, kan ook steeds laten nakijken of een renteloze energielening mogelijk is.
 
De thermografische kaart is ook als interactieve module te raadplegen in het EcoHuis. Een bezoek dat dan heel eenvoudig gecombineerd kan worden met technisch advies over de eigen dakambities.