We hebben er lang voor gevreesd en nu is het zover. Er is nu officieel Afrikaanse Varkenspest vastgesteld in België. Het virus komt oorspronkelijk uit Afrika en is sinds enige tijd ook aanwezig in Europa. De ziekte is heel besmettelijk en vaak dodelijk voor wilde zwijnen en tamme varkens. Voor de mens is ze echter ongevaarlijk. Doordat wij tegenwoordig goederen of dieren zo gemakkelijk en snel van het ene land naar het andere verplaatsen, duiken steeds vaker virussen op die een negatieve impact hebben op onze inheemse fauna. Soms ook met ernstige impact op de economie. En dan moet het beleid keuzes maken. Kosten en baten worden tegen elkaar afgewogen. De natuur en de economie worden tegenover elkaar geplaatst. Maar hoeft dit wel zo? Kan men niet kiezen voor beide?

Experts van de universiteit van Wageningen stellen dat een populatie everzwijnen zich vrij goed kan herstellen indien ze met rust gelaten wordt. Wat uiteraard goed nieuws is voor onze everzwijnen. Het nadeel voor de mens is dat het virus zich zeer gemakkelijk verspreidt en vooral veel schade kan berokkenen aan de commerciële varkenskweeksector. En als onze economie in gevaar komt, zijn onze wilde diersoorten in gevaar. Vanuit verschillende hoeken (Algemeen Boeren Syndicaat, sommige ministers, enkele jagers) klinkt dan ook onmiddellijk de roep om de everzwijnen uit te roeien of het jachtarsenaal verder uit te breiden.

Op dit moment wordt gelukkig het advies van wetenschappers gevolgd. Onder andere het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV), de unit besmettelijke dierziekten Universiteit Wageningen en befaamde epidemiologen uit Duitsland worden gehoord. Samen met de Boerenbond zijn ze het allen eens dat een uitgebreidere jacht op everzwijnen niet de oplossing is om het virus te bestrijden. Alle partijen zijn overtuigd dat extra bejaging juist de kans op verspreiding en daarmee ook het risico op schade voor de economie, vergroot. Iedere expert geeft binnen zijn domein specifieke adviezen om de kans op verspreiding te verkleinen en een besmetting van tamme varkens te voorkomen. Ook de Hubertus Vereniging Vlaanderen plaatst adviezen op hun website over hoe de Vlaamse jager zijn volledige uitrusting (kledij, laarzen, voetmatten, zetels en wieldoppen van de auto) moet ontsmetten. Daarnaast zijn de  transport- en ontweidingsrichtlijnen zeer strikt. Het is een immense klus om deze richtlijnen nauwgezet uit te voeren.
ogelbescherming Vlaanderen is dan ook zeer tevreden dat wetenschap zegeviert en men besloot om de jacht op everzwijnen in de regio waar de besmetting is vastgesteld te verbieden. We zijn ervan overtuigd deze beslissing samen met de andere maatregelen die de het FAVV voorstelt ter bescherming van de varkens zeer zinvol zijn. Vogelbescherming Vlaanderen hoopt van harte dat de enkele roepers geen gehoor krijgen bij politici die nog snel wat extra stemmen willen ronselen waardoor het wilde everzwijn toch het onderspit moet delven. Zeker niet nu er in de media getuigenissen opduiken over het illegaal invoeren van everzwijnen uit risicovolle landen ten behoeve van jachtpartijen in Wallonië.

Onze vereniging wacht vol ongeduld op de richtlijnen die het FAVV momenteel uitschrijft voor de Opvangcentra voor Vogels en Wilde Dieren. Ook deze opvangcentra komen sporadisch in contact met wilde zwijnen. Vogelbescherming Vlaanderen heeft, als koepel van de verschillende opvangcentra, de verantwoordelijkheid om hen in te lichten over de correcte voorzorgsmaatregelen die ze moeten nemen.

Meer info over de manier waarop het virus zich kan verspreiden vind je via www.afsca.be.

Foto’s: www.vogelbescherming.be