Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen met ADHD of een andere ‘ontwikkelingsstoornis’, gemakkelijker een job vinden, hun job langer behouden en meer plezier uit hun job halen? “Door op zoek te gaan naar mogelijkheden om hun kwaliteiten en talenten sterker uit de verf te laten komen”, stelt Ria Van Den Heuvel, directeur van centrum ZitStil. “Een krachtige hefboom daarvoor is inzetten op breindiversiteit, ook neurologische diversiteit of neurodiversiteit genoemd.”
“De kracht van het neurodiversiteitsmodel is dat je ADHD niet als een stoornis of probleem benadert”, zegt Ria Van Den Heuvel, directeur van centrum ZitStil. “In vergelijking met de meeste andere breinen, verwerken die van mensen met ADHD informatie anders. Vanuit die benadering is ADHD dus geen afwijking, maar een variant van hoe de meeste andere breinen werken.”
 
Anders dan gemiddeld
“Door het brein van iemand met ADHD ‘anders dan gemiddeld’ of ‘atypisch’ te noemen, stigmatiseer je de persoon met ADHD minder”, vervolgt Ria Van Den Heuvel. “Het gaat niet langer over een patiënt met een stoornis, maar over iemand met een bepaald soort brein. Bij het woord ‘stoornis’ leg je de nadruk op de zwaktes, terwijl je met ‘anders dan gemiddeld’ of ‘atypisch’ de weg vrijmaakt om ook de sterktes te belichten.”
Het neurodiversiteitsmodel haalt de andere manier van functioneren van de hersenen uit de medische sfeer en plaatst het in een neutralere context. “Het vat het anders-zijn meer op als een potentiële troef dan als een potentiële belemmering”, benadrukt Ria Van Den Heuvel. “Het nodigt hr-verantwoordelijken, leidinggevenden, teamcoaches en collega’s van werknemers met een atypisch brein uit om op zoek te gaan naar manieren om de kwaliteiten van mensen met ADHD naar boven te laten komen en zich te ontwikkelen.”
 
Oproep
In haar contacten met werkgevers, werknemers en zelfstandig ondernemers stelt Ria Van Den Heuvel vast dat sommige bedrijven in België al inspanningen doen om mensen met een atypisch brein aan te werven en te integreren in hun personeelsgroep, maar het beleid daarrond nog niet als dusdanig benoemen. “Meestal is het ook eerder ingegeven door ‘humane motieven’, en nog niet vanuit het geloof in de kracht van het neurodiversiteitsmodel. Daar wil ik graag verandering in brengen.”
Op 22 maart 2019 start centrum ZitStil een denktank/ taskforce van en voor hr-professionals en bedrijfsleiders met vista om het neurodiversiteitsmodel te promoten en te introduceren. Interesse? Stuur dan een mail naarria.vandenheuvel@zitstil.be of neem contact met haar op 0477 59 22 54.
 
ADHD en werk
Centrum ZitStil wijdde het 151ste nummer van het driemaandelijkse magazine aan het thema ADHD en werk. In dat themanummer vindt u meer achtergrondinformatie over neurodiversiteit en voorbeelden van buitenlandse bedrijven die neurodiversiteit integreren in hun hr-beleid.
Andere onderwerpen die in het themanummer over ADHD en werk aan bod komen, zijn:
Op welke obstakels botsen mensen met ADHD of ADD op de werkvloer? Wat speelt hen zoal parten en wat is er nodig om tot een werkbare formule te komen?
Voor welke uitdagingen staan jongvolwassenen met ADHD of ADD als ze hun intrede doen op de arbeidsmarkt? Bij wie kunnen ze terecht voor informatie, advies en begeleiding?
Vertel je op je werk dat je ADHD of ADD hebt?
Hoe werk, gezin, sociaal leven … combineren?
Kortom, een stevige portie niet te missen lectuur voor iedereen die als werknemer, werkzoekende, zelfstandig ondernemer, leidinggevende, werkgever, jobcoach of hr-professional te maken heeft met ADHD. Het themanummer kost 8 euro en is te koop in de onlineshop van centrum ZitStil: www.zitstil.be/shop. Wilt u zich abonneren op het magazine van ZitStil? Surf dan naar www.zitstil.be/abonnee.