Wat krijgt u als u internationale atleten, lokale gemeenschappen en bezoekers combineert op een Highland Games in Schotland? Een warm onthaal en een fantastisch daguitstap met de hele familie!
Met traditioneel zware atletische evenementen zoals touwtrekken en boomstamgooien, en de Highland danswedstrijden, atletiekevenementen en doedelzakken vormen de Games een ongeëvenaard spektakel. En het vindt allemaal plaats met het mooie Schotse landschap op de achtergrond. Wat zou u nog meer willen?
De Highland Games combineren sport, plezier en cultuur in de unieke Schotse stijl en ze worden elk weekend georganiseerd in de zomer. Van mei tot september kunt u deelnemen aan de actie op een van meer dan 80 Highland Games de plaatsvinden op eilanden en in steden en dorpen in heel het land – er worden ook Highland Games georganiseerd op sommige kasteelgronden.
Zware wedstrijden, inclusief hamer werpen en wegen voor hoogte, zie hoe de atleten hun spieren aan het werk zetten, terwijl atletiekwedstrijden zoals de heuvelrace en wielerwedstrijd uw snelheid en uithoudingsvermogen testen.

Wist u dat Baron Coubertin, de oprichter van de moderne Olympische Spelen, zodanig onder de indruk was tijdens een Highland display die hij bijwoonde op de 1889 Parijs Tentoonstelling dat hij het hamer werpen, kogelstoten en touwtrekken heeft geïntroduceerd in zijn competitie? Over lof gesproken! De vorige twee maken nog steeds deel uit van het Olympische programma – slechts een van de vele fascinerende feiten van de Highland Games.
Voor velen is een van de meest memorabele attracties op de Highland Games de grote bands met honderden doedelzakspelers en drummers van verschillende groepen die samenkomen en samen marcheren en muziek spelen. Kijk ook uit naar de solo doedelzakcompetities, waar de deelnemers uiteenlopende stijlen spelen, inclusief de langzame, statige en complexe Pibroch die beschouwd wordt als de klassieke muziek van de doedelzak.
Dansers geven duizelingwekkende voorstellingen van Schotse dansen, zoals de zwaardendans en de beroemde Highland fling. Wedijverend voor titels, zowel solo als in groep, hun kleurrijke kledij en aanstekelijke energie zorgen voor een goed humeur. De Cowal Highland Gathering is befaamd voor de kwaliteit van de Highland dansen en ze trekt de beste artiesten van heel de wereld aan die meedingen in de Schotse en Wereldkampioenschappen.
Ooit namen clanleden het tegen elkaar op tijdens de Highland Games in hevige competities – en dit enthousiasme is vandaag nog steeds zichtbaar wanneer clans al hun krachten verzamelen tijdens een touwtrekwedstrijd. De aanwezigheid van clans is vandaag de dag meer een sociale dan een economische kwestie. Sommige Highland Games maken deel uit van een bredere clanbijeenkomst – een feestelijke samenkomst met optochten, Schotse muziek en dansen, feesten, erfgoed evenementen en heel wat jovialiteit.

Foto’s: www.visitscotland.com