Asmodee garandeert spelplezier voor het hele gezin tijdens de 2e editie van Spellenspektakel in Gent

Op 21 en 22 oktober vindt de 2e editie van Spellenspektakel plaats in Flanders Expo, in Gent. Asmodee België, marktleider als ontwikkelaar en verdeler van gezelschapsspellen, is uiteraard aanwezig en liet naar aanleiding van de beurs, een grootschalig onderzoek uitvoeren naar het speelgedrag van ouders met hun kinderen. Daaruit blijkt dat maar liefst 8 op de 10 Belgen gezelschapsspelletjes spelen met zijn of haar kind ontspannend vindt. “Met het juiste spel, is gezelschapsspellen spelen spannend en ontspannend voor zowel kinderen als ouders,” zegt Bert De Smet, directeur van Asmodee. Zes ouders op tien (63%) laten hun kinderen wel eens winnen, voornamelijk om hen meer zelfvertrouwen te geven. Wie Asmodee bezoekt tijdens Spellenspektakel ontdekt er tal van spellen voor het hele gezin, waaronder ook de toppers Piratenplank en Orbito, die recent bekroond werden tot ‘Speelgoed van het jaar’.

Wat voor ouder ben jij?

9 op de 10 Belgen vindt dat kinderen moeten leren omgaan met verliezen en menen dat gezelschapsspelletjes daar ideaal voor zijn. Toch laat 63% van de Belgen zijn of haar kind wel eens winnen bij een gezelschapsspel. Wat voor ouder ben jij? Meer dan een derde van de Belgen (36%) geeft aan zijn of haar kind zelden of nooit opzettelijk te laten winnen. En daar hebben ze hun redenen voor:

Top 5: Waarom laten ouders hun kinderen niet winnen bij gezelschapsspellen?

  1. Ze willen hun kind realiteitszin bijbrengen (58%)
  2. Het is een bewuste, pedagogische keuze (39%)
  3. Het is een manier om hen inspanningen te leren waarderen (39%).
  4. Kind wil het zelf niet (22%)
  5. Ze willen zelf graag winnen (18%)

“Gezelschapsspelletjes spelen met het gezin is pure quality time. Het versterkt de band tussen ouder en kind,” zegt Bert De Smet. “Heel wat spellen uit het Asmodee assortiment, zoals Dobble of Jungle speed, zijn uitdagend zowel voor volwassenen als voor kinderen. Wanneer het op reactiesnelheid of inbeeldingsvermogen aankomt, hebben kinderen vaak een voorsprong op volwassenen.”

En het onderzoek bevestigt dat: maar liefst 93% van de Belgen is ooit al eens verslagen geweest door zijn of haar kind, terwijl ze echt hun best deden bij het spelen.

Ontdek spellen voor het hele gezin tijdens de 2de editie van Spellenspektakel

Net als vorig jaar slaan F.A.C.T.S en Spellenspektakel de handen in elkaar. Flanders Expo richt tijdens F.A.C.T.S, de grootste comic conferentie van de Lage Landen, een heuse Board Game Zone in waar Asmodee, als grootste speler in de Belgische gezelschapsspellenmarkt uiteraard niet ontbreekt. Je kan er spelletjes ​ uittesten en ook kopen. Als leuk extra’tje krijg je van Asmodee een gadget bij aankoop van een spelletje. Opzoek naar iets unieks? Tijdens Spellenspektakel biedt Asmodee verschillende unieke items aan die gelinkt worden aan specifieke spellen. Denk maar aan playmats, speciale kaarten, demosetten… Het uitgelezen moment dus om inspiratie op te doen voor de herfstvakantie of de eindejaarsgeschenken.

De spellenbeurs gaat door op zaterdag 21 en zondag 22 oktober. Vorig jaar trokken F.AC.T.S en Spellenspektakel maar liefst 45.000 bezoekers. Een standaardticket voor Spellenspektakel kost €21 in online voorverkoop. Hiermee krijg je ook toegang tot FACTS. Kinderen onder 11 jaar mogen gratis binnen zonder registratie vooraf. Meer info over Spellenspektakel vind je hier.

Wil jij testen bij welk spelletje jouw kind van je kan winnen? Misschien zijn dit deze gezelschapsspelletjes dan ideaal om deze herfstvakantie eens uit te testen!

Disney Dixit

Dixit: Disney Edition is een eenvoudig en luchtig bordspel van verhalen vertellen, interpretatie en giswerk. Zoek de link bij een raadselachtige omschrijving voor één van de onthulde kaarten, vind de juiste afbeelding en scoor punten. Met 84 nieuwe kaarten gebaseerd op iconische Disney & Pixar films, van Steamboat Willie tot Turning Red, boeit Dixit Disney jong en oud. Laat je fantastie de vrije loop. Familieplezier gegarandeerd!

3 – 6 spelers | Vanaf 8+ | 30 min | Aanbevolen verkoopprijs 34,99 EUR

Throw Throw Burrito

Start een burritogevecht! Leg de 2 burrito’s op de tafel en trek kaarten. ​ Laat ze niet zien aan je tegenstanders. Verdien punen door drie dezelfde kaarten te verzamelen. Probeer combinaties te vinden voor de anderen ze vinden. Als iemand burritokaarten speelt, breekt een gevecht uit. Steel punten van je tegenstanders door ze te raken met de burrito’s van schuimrubber. Verklaar de oorlog aan je vrienden. Bij sommige gevechten doen slechts een handvol spelers mee, bij andere is de hele tafel betrokken in het burritogevecht. Voer een duel uit om de winnaar te bepalen. Tijdens een burritoduel moeten twee spelers rug tegen rug gaan staan, drie stappen naar voren zetten, zich omdraaien en elkaar trachten te raken met hun schuimburrito.

Leeftijd: 7+ | Aantal spelers: 2-6 spelers | Duur: < 15 min | Aanbevolen verkoopprijs: 24,99 euro

Orbito

Orbito is een vlot strategisch spel voor twee spelers. Leg om de beurt één van je knikkers op het spelbord en probeer vier knikkers van jouw kleur in een horizontale, verticale of diagonale lijn te krijgen. Beëindig je beurt door de Orbito-knop in te drukken. Daardoor verschuiven alle knikkers één positie in hun ‘orbit’. Zo veranderen alle knikkers tijdens elke beurt van plaats. Zo daagt Orbito, zelfs met vooraf bepaalde ‘orbits’, het aanpassingsvermogen uit van de meest ervaren spelers.

Leeftijd: 7+ | Aantal spelers: 2 | Duur: <15 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 24,99 euro

Piratenplank

Opgepast, valgevaar! Doorzoek de schatkist van de kapitein en leg gewicht op de planken van je tegenstanders, zodat ze in het water vallen. Maar als je wordt betrapt, moet je een veld naar voren gaan op je eigen plank. De eerste piraat wiens plank uit balans geraakt, verliest het spel. Alle spelers die nog op hun planken staan, winnen!

Leeftijd: 5+ | Aantal spelers: 2-4 | Duur: 15-30 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 27,99 euro

Exploding Kittens Good VS Evil

Nieuwe regels. Nieuwe kittens. Nieuwe chaos

Dit is de meest riskante versie van Exploding Kittens! Speel een episch duel tussen goed en kwaad met de gloednieuwe Armageddonkaarten! Exploding Kittens is een fantastisch kaartspel voor mensen die van katten, explosies, laserstralen en soms ook van geiten houden. Dit tactische spel is een variant van Russisch roulette, maar dan met exploderende kittens. Je neemt kaarten van de stapel totdat je één van de gevreesde exploderende kittens trekt. Dan heb je meteen verloren. Met alle andere kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of de katten afleiden.

Leeftijd: 7+ | aantal spelers: 2 – 5 | Duur: 15 – 30 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 21,99 euro

Waterfall Park

Welkom in Waterfall Park! Dit is de opwindende heruitgave van het populaire onderhandelingsspel “Chinatown”. Stap binnen in de wereld van strategie, war je meesterlijke onderhandelingen voert, creatief bouwt en jouw unieke pretpark op een slimme manier beheert. Voor je begint met de installatie, vraag je je af of er wel genoeg ruimte is om jouw grootschalige plannen te realiseren. Maar wees gerust, je kunt je attracties samenstellen door locaties, attractietegels of geld te ruilen – in Waterfall Park is alles onderhandelbaar om jouw ultieme droom werkelijkheid te maken!

Leeftijd: 10+ | aantal spelers: 3 – 5 | Duur: 45 – 60 minuten | Aanbevolen verkoopprijs: 39,99 euro

Methodologie van het onderzoek

Online onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van Wavemakers – Asmodee tussen 4 en 11 september 2023 bij 1000 Belgen representatief op taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bij 1000 Belgen bedraagt 3,02%

Foto: Disney / Disney Pixar