Havenstad Rotterdam heeft naast design en architectuur, ook heel wat te bieden op culinair vlak. Wie na het kunst kijken graag ook kunst op zijn bord ziet verschijnen, neemt nu pen en papier ter hand. Deze vijf restaurants in Rotterdam wil je namelijk op je bucketlist zetten. Wat dacht je van een zaak met twee Michelinsterren? Of een voormalige jazzkelder als decor voor een onvergetelijke avond? Deze vijf restaurants in Rotterdam stellen beslist niet teleur. 
De gastronomische levensgenieter komt in Rotterdam in een werkelijk paradijs terecht. De levendige stad heeft behalve zijn talloze bars en grootse haven ook een aantal topzaken op de kaart staan. In deze vijf hotspots proef je van Michelinsterren, originele creaties en culinair lef.

Fitzgerald*
Fitzergald is gelegen aan de historische Oude Haven. Daar focust chef Michael Verhagen zich op de moderne keuken met hier en daar een internationale twist. Je kan er proeven van maar liefst 3000 wijnen, van jong en zacht, tot heerlijk gerijpt en van bekende namen tot ware ontdekkingen. De wijnen vallen zo in de smaak dat het restaurant door Gault&Millau werd bekroond tot ‘Beste Wijnkaart van het Jaar 2022’. Het restaurant is vernoemd naar de beroemde schrijver Francis Scott Fitzgerald. De schrijver zei ooit: ‘Too much of anything is bad, but too much champagne is just right’. Met dat motto in het achterhoofd, schenken ze je graag een glas uit. Sinds 2018 koken ze met een Michelinster in de achterzak. Wat dacht je van oesters met watermeloen, passievrucht en kokos? Zo zet je de avond meteen goed in.
Fitzgerald
Gelderseplein 49
3011 WZ Rotterdam

Amarone*
Bij Amarone vind je de levendigheid van Rotterdam terug. Door de open keuken en open haard voel je meteen een huiselijke warmte. Chef Jan van Dobben en sommelier Yoshiko Van Dobben-Takayama brengen met trots een fusion van de Franse en Japanse keuken. Wat dacht je van Foie gras, ‘Bonsai’, matcha en yoghurt? De Japanse accenten werden overigens ook doorgetrokken in het interieur. Met lampen gevouwen in origami, zit je helemaal in Japanse sferen. Sinds 2007 kunnen ze met trots zeggen dat ze een Michelinster achter hun naam hebben staan.
Amarone
Meent 72-A
3011 JN Rotterdam

Tres
Zin in een onvergetelijke eetervaring? Dan ben bij je bij Tres aan het juiste adres. In een voormalige jazzkelder nemen Michael van der Kroft en Emy Koster je mee op een gastronomisch avontuur. Twaalf mensen per avond krijgen het geluk om te proeven van de chefs specialiteiten aan een ruime bar rond de keuken. De ingrediënten van Nederlandse bodem worden met precisie en durf bereid door de chef. Met technieken als fermentatie of rijping proef je wat de chef allemaal in zijn mars heeft. Laat je verrassen door 18 speelse gangen, beginnend van snacks tot desserts. Wat dacht je van xiao long bao gevuld met inktvis en gefermenteerde inktvisingewanden? Met een 15,5/20 van Gault&Millau is dit een restaurant dat niet kan ontbreken op je bucketlist. Dit unieke restaurant werd niet voor niets bekroond tot ‘Ontdekking van het jaar 2022’.
Tres
Vijf werelddelen 75
3071 PS Rotterdam

Parkheuvel**
Bij Parkheuvel eet je op sterrenniveau. Chef Erik van Loo kreeg een score van 17,5/20 van Gault&Millau en behaalde twee Michelinsterren. Naast koken in het restaurant, bracht hij ook succesvolle kookboeken uit waarvan ‘Sauzen’. Hij staat niet voor niets bekend als de ‘Master of Sauce’ in Nederland. Er is maar één regel in de keuken van Parkheuvel en dat is: ‘alleen het beste is goed genoeg’. Kan wagyu met kaviaar en kwartelei je misschien bekoren of wat dacht je van sint-jakobsmossel, limoenmouse, witloof, ceviche en hazelnoot? Na het diner kan je ontspannen met een adembenemend uitzicht op de aanliggende Maas. Van vier tot acht gangen, hier vertoef je als culinaire genieter in een luxueus paradijs.
Parkheuvel
Heuvellaan 21
3016 GL Rotterdam

MaraByflipp
Nadat Florian van Dillen verschillende jaren inspiratie opdeed in sterrenrestaurants, opende hij in 2020 zijn eigen zaak: MARA & ON THE ROCKX by FLIPP. Het restaurant verwijst naar een bijnaam van de Betuwse chef: stripfiguur Flipje. Chef Florian kookt met de klassieke Franse keuken als basis. Hier proef je echte ambacht, van het zelfgebakken brood tot de madeleines bij de koffie. Met een à la carte menu en de seizoenen in het achterhoofd kan je je verwachten aan pure en eerlijke gerechten. Gazpacho van basilicum en granité van passievrucht klinken heerlijk verfrissend. Behalve iets lekker eten, kan je in de bar van ON THE ROCKX terecht voor een cocktail. Ben je benieuwd hoe je een cocktail van begin tot eind zelf klaarmaakt? Dan kan je een cocktailworkshop boeken. Je leert er shaken, stirren en de perfecte cocktail pouren. Zo kan jij uitpakken met je bartenderskills.
MaraByflipp
Van Vollenhovenstraat 19
3016 BG Rotterdam

Tekst: Nicki Francequin

Foto: www.ambiance.be