Sinds enkele weken is Nederland heel wat sterrenrestaurants rijker. De uitreiking van de Nederlandse Michelinsterren was een groot succes. Het harde werk van deze vijf restaurants werd toen beloond met één of meerdere sterren. Begin jouw uitstapje naar Amsterdam maar al te plannen, want in deze restaurants wil je gegeten hebben! 
Kan een avondje fine dining op restaurant jou wel bekoren? Wat dacht je van een wijnkaart met maar liefst 800 verschillende soorten wijn of eten in een oude stadskwekerij tussen de planten? De fijnproevers onder ons komen in deze vijf Amsterdamse restaurants ongetwijfeld niks te kort. 

De Juwelier
Geen vooropgesteld meergangenmenu, bij De Juwelier eet je à la carte. Je hebt telkens drie à vier opties waar je tussen kan kiezen. Chef Yoran Jacobi kiest niet voor alledaagse producten. Hij bereidt ingrediënten als ossenstaart en kalfsnier als geen ander. Dat levert De Juwelier niet alleen een Michelinster op na amper een jaar, Yoran Jacobi kreeg ook nog eens de Young Chef 2022 award. Redenen genoeg dus om tijdens je volgende uitje naar Amsterdam een tussenstop te maken bij dit veelbelovend restaurant. 
De Juwelier
Utrechtsestraat 51
1017 VJ Amsterdam

Zoldering
Niet al te veel poespas en gedoe bij Zolderling, hier kan je gewoon eten en drinken waar je zin in hebt. De menukaart is verdeeld in hapjes, kleine koude gerechten, grotere warme gerechten en zoetigheden. Begin jij de avond liefst met iets zoet? Dat is hier helemaal oké! De wijnkaart is de trots van restaurant Zolderling. Ze hebben er dan ook twee: een beperkte kaart met een toegankelijke, laagdrempelige selectie en een uitgebreide kaart met maar liefst 800 verschillende wijnen. Geen zorgen, er staan drie sommeliers voor je klaar om je te helpen de beste wijnkeuze te maken bij je gerecht. 
Zolderling
Utrechtsestraat 141H
017 VM Amsterdam

Lars
Nog een Amsterdams restaurant dat in de prijzen viel tijdens de uitreiking van de Michelinsterren is Lars. Powerkoppel chef Lars Schrap en gastvrouw Floor Wiggers zorgen voor een onvergetelijke culinaire ervaring. Lars Schrap heeft bakken ervaring. Voordat hij zijn eigen restaurant begon in 2018, werkte hij acht jaar lang in een tweesterrenrestaurant. Fine food art, zo luidt de belofte van restaurant Lars, en dat maken ze bord na bord helemaal waar. Verwacht je aan een uitgebreid vijf-, zes- of zevengangenmenu inclusief amuses en onbeperkt robuust brood. Restaurant Lars combineert fine dining waarbij de Franse keuken aangevuld wordt met Aziatische invloeden. 
Lars
Danzigerkade 179
1013 AP  Amsterdam

Restaurant de Kas 
Na een groene Michelinster en driemaal de titel van Beste Biologisch Restaurant van Nederland, mochten Jos Timmer en Wim De Beer bij de recente uitreiking ook een Michelinster in ontvangst nemen. Uniek aan Restaurant de Kas is dat het gevestigd is in een stadskwekerij van meer dan 100 jaar oud. Je eet er met zicht op de tuin en de chefs koken letterlijk tussen de planten. Maar liefst 300 soorten groenten, fruit en kruiden kweken ze in eigen tuin. De groenteliefhebbers onder ons zullen hier zeker in hun element zijn, want 80 procent van al hun gerechten zijn vegetarisch. Maar zelfs de grootste vleeseters stappen hier aangenaam verrast buiten. 
Restaurant de Kas
Kamerlingh Onneslaan 3
Amsterdam

Restaurant Flore
Last but not least: Restaurant Flore. Tijdens de uitreiking van de Nederlandse Michelinsterren was Restaurant Flore een van de uitblinkers. Het restaurant had al een Michelinster op zijn naam staan, maar kreeg er een tweede bij. Daarnaast mochten ze ook een groene Michelinster in ontvangst nemen. Kortom, met al deze sterren is Restaurant Flore ongetwijfeld een bezoekje waard. Met slechts elf tafels geniet je hier van fine dining in intieme sfeer. Hun ingrediënten komen uitsluitend van biologische boeren en duurzame visverkopers uit de omgeving. Chef Bas Van Kranen is trots op de Nederlandse producten, en dat zie en proef je in elk gerecht.
Restaurant Flore
Nieuwe Doelenstraat 2-14
1012 CP Amsterdam

Tekst: Helena Van Lierop

Foto: www.ambiance.be