Telkens opnieuw dienen fiere producenten een aanvraag in om hun traditioneel streekproduct te laten erkennen. Dankzij hun inzet kunnen wij de Vlaamse eetcultuur extra onder de aandacht brengen! Bij de vorige erkenningsronde waren vooral de West-Vlamingen actief, nu nemen de Limburgers en een Hagelander het over.

Aarschots gebak(top)
Patisserie Deleu uit Aarschot

Marcel Deleu lag in de jaren ’80, samen met Patisserie Engels en Bakkerij Noppen, aan de basis van het Aarschots gebak. Ze ontwikkelden een verfijnde appeltaart met bladerdeeg, frangipane, appelcompote en pralin. Dit was de periode waarin nog andere appeltaarten in het Hageland het licht zagen.

Haspengouwse confituur
“Gezond van bij ons” door Agnes Jacobs en Luc Exelmans

kersen

Haspengouwse confituur kan je van alle soorten fruit maken. Agnes verwerkt traditionele rassen zoals de batard appel of rammelaar die lokaal het eerst vermeld werd in 1931; de bakpeer “roem van Althena” zorgt voor een rode perenconfituur; de confituur van de Haspengouwse pruim sanctus hubertus …

Haspengouwse kersen op kriekensap(rechts)
“Gezond van bij ons” door Agnes Jacobs en Luc Exelmans

Voor de Haspengouwse kersen op kriekensap gebruikt Agnes de dikke zoete kersen bigareau noir of bigareau rose et blanc. De kersen worden niet ontpit, zo behouden ze hun stevigheid en smaak. Het kriekensap wordt gemaakt van de lokale gorsemkriek.

Haspengouwse Chardonnay wijn(links)
“Chardonnay Barrique” van het Wijndomein Hoenshof

Wijngaarden zijn in onze streken niet vreemd, we vinden ze bijvoorbeeld terug in oude straatnamen. Zo ook in Haspengouw en Borgloon. Hoewel de wijnbouw er helemaal verdwenen was, werd er vanaf midden zestiger jaren opnieuw geëxperimenteerd met druivenstokken. Dit leidde tot een Haspengouwse appellatie …

Hasseltse graanjenever
Jonge Hasseltse graanjenever van Stokerij Verlinden

Olivier Vanderlinden neemt de traditie van het stoken terug op en dit in de boerderij van zijn overgrootouders. De oude koeienstal wordt omgetoverd tot stookruimte en de paardenstal van “Felix” doet dienst als entrepot.
Foto’s: www.streekproduct.be