Het is bijna april en dat betekent dat we volop asperges kunnen eten tijdens het aspergeseizoen. Hoewel het seizoen maar van korte duur is, kan je op allerlei wijzen proeven van dit witte goud. Deze vier hotspots toveren zowel klassieke, als originele aspergerecepten op tafel.

Lang leve de lente en dus ook de asperges. Groen of wit, klassiek of juist op een bizarre manier bereid, tegenwoordig kan echt alles. Wat dacht je van een Indische curry met asperges? Houd je het toch liever klassiek? Ook dan kan je in een van deze vier hotspots terecht.

La vie
Bij restaurant La Vie serveren ze de traditionele Franse keuken op een originele manier. Met hun eigenzinnige kijk op eten, krijg je er een onvergetelijke beleving voor in de plaats. Chef Nick Beerlandt besteedt veel aandacht aan de oorsprong van zijn producten. Samen met maître Tim Lagrou kiezen ze voor lokale, biodynamische producten van hoge kwaliteit die ze met liefde klaarmaken. Ze werken daarom enkel met verse ingrediënten. De simpelheid zonder al te veel poespas, is wat de gerechten sterwaardig maakt. Hier spreken de producten voor zich. Wat dacht je van skreihaasje met handgepelde grijze garnaaltjes, Asperges de Pertuis en Mousseline van Ratte-aardappel?
La Vie
Amerikalei 87
2000 Antwerpen, België

Brut 172**
Op 172 meter boven de zeespiegel bevindt zich het restaurant Brut 172. Hier krijg je een unieke ervaring waar smaken en geuren je meenemen naar een andere wereld. Chef Hans van Wolde bouwde zijn restaurant in de rustgevende Limburgse natuur waar hij de stallen van een hoeve omtoverde tot een werkelijke parel. Je keert er terug naar de bron door de eerlijke en pure ingrediënten rechtstreeks van het land. Met een achtgangenmenu ook voor vegetariërs scoorde hij een 17,5/20 bij Gault&Millau en werd hij zelfs uitgeroepen tot nieuwkomer van het jaar 2022. Het is niet voor niets dat hij zich meester maakte van twee Michelinsterren. Wat dacht je van streekforel met streekasperge, daslook, rettich, scheermes, mossel, kokkel en venkel? Een hele mond vol, maar één en al genot voor je zintuigen.
Brut 172
Reijmerstokkerdorpsstraat 143
6274 NK Reijmerstok, Nederland

La Belle*
Chef Peter Vangenechten en zijn vrouw Marjan renoveerden een oude hoeve met als eindresultaat restaurant La Belle. Ze hebben het dorpje Bel op de culinaire kaart gezet. Het koppel doet er alles aan om de gerechten op topniveau te serveren. Hier proef je de ziel van de chef en dat heeft geloond met een 14,5/20 van Gault&Millau en 1 Michelinster. Ze koken mee met de seizoenen en dat kan je proeven in het lentemenu, vaak met producten rechtstreeks van bij de boer. Nu kan de chef koken met één van zijn favoriete producten: asperges. In het LAB (hun testkeuken) experimenteert het team met nieuwe smaken om de gerechten naar een hoger niveau te tillen. Wat dacht je van deze smaakexplosie van zalmforel, salsa van witte asperges, broccoli, kaffir, wilde kamille en verbena?
Wil je graag eens gaan eten in dit sterrenrestaurant? Geen nood, dankzij de culinaire app My Lucky Table kan je last minute aan iemands vrijgekomen tafel vertoeven. Iemands no show kan jouw geluksdag betekenen. Het jagen op een tafeltje kan van start gaan. Download de app nu in de App store of in Google Play.
La Belle
Bel 162
2440 Geel, België

La Sapinière
La Sapinière is een “Knoks” begrip voor aangenaam lunchen en dineren in een gezellige en sociale ambiance en dat is precies wat je ervaart in dit knusse restaurant. In de keuken bereiden ze een waaier aan gerechten van regionale klassiekers als asperges à la flamande tot culinaire hoogstandjes als octopus met salsa verde. Hier kookt chef Terence McGarrity drie keer met het witte goud. Asperges hoeven niet altijd klassiek geserveerd te worden en dat bewijst hij met zijn chefs signature: Ierse rumsteak, chimichurri en gebrande asperges. Na het diner kan je nog wat nagenieten van de gezellige avond aan de bar en in de zomermaanden kan je vertoeven op het prachtige terras.
La Sapinière
Oosthoekplein 7
8300 Knokke-Heist, België

Tekst: Nicki Francequin

Foto: www.ambiance.be