Wat zijn de beste praktijken in cultureel bestuur? Hoe kunnen praktijken wereldwijd worden vergeleken en verschillen? Wat betekent dit voor de toekomst van cultureel bestuur en cultuurbeleid?

Georganiseerd in samenwerking met de Stichting Cultureel Management van de Universiteit Antwerpen. Het 2018 ENCATC beleidsdebat  “Al aan boord van cultureel bestuur vanuit een mondiaal perspectief” heeft  tot doel de kwaliteit en praktijk van cultureel bestuur over de hele wereld te verbeteren. Academici, onderzoekers, culturele managers en ondernemers, kunstenaars, beleidsmakers, internationale, Europese en nationale ambtenaren en studenten komen samen voor een eendaagse intensieve discussie om het algemene beeld van goede praktijken in cultureel bestuur beter te begrijpen.
Wat is de rol van het bestuur bij het beheer van culturele organisaties en zijn er verschillen tussen de Europese landen?
Hoe worden de beginselen van governance, te weten verantwoording, transparantie en autoriteit toegepast in de culturele sector in Europa?
Over het algemeen is wat we op dit moment weten verzameld uit een beperkte set van literatuur en inzichten die voornamelijk uit het Westen bestaat (van voorspelbare locaties, bijvoorbeeld: VK, VS en Europa). Het begrip van cultureel bestuur in andere uithoeken van de wereld moet worden versterkt. Dit beleidsdebat is een unieke gelegenheid voor de deelnemers om te leren hoe kunst- en culturele organisaties buiten in grote steden over de hele wereld worden beheerd en zo nieuwe ideeën en managementpraktijken in hun eigen instellingen kunnen brengen.
Er is nieuw onderzoek beschikbaar over culturele governance vanuit een internationaal vergelijkend perspectief, gedaan in 9 landen en 5 continenten. De resultaten worden in november gepubliceerd door Palgrave-Mc Millan. Het ENCATC-beleidsdebat is ook een goede gelegenheid om de resultaten van dit onderzoek te bespreken.
Dit beleidsdebat is een initiatief van ENCATC in samenwerking met de Foundation for Cultural Management van de Universiteit van Antwerpen, de National Taiwan University of Arts en University of Arts of London.

Www.encatc.org