De Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent heeft vanmorgen zware straffen uitgesproken in een zaak van drie jagers die op 30 november 2018 op heterdaad betrapt werden bij het illegaal uitzetten van fazanten in het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Leerne en het in bezit hebben van verboden tuigen (30 veerklemmen, 4 stroppen en grote hoeveelheden uiterst gevaarlijk gif in de vorm van kubusvormig lokaas, om onder andere vossen te vergiftigen). Vogelbescherming Vlaanderen stelde zich burgerlijke partij en eiste zware straffen.

Inspecteurs van de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) begaven zich op 30 november 2018 – op basis van een melding van Vogelbescherming Vlaanderen – naar een jachtgebied ter hoogte van de Gaverlandstraat in Drongen waar die dag fazanten zouden worden uitgezet. De dagen ervoor had de Natuurinspectie het gebied al uitgebreid verkend en er een kooi voor in gevangenschap gefokte fazanten ontdekt.

Huiszoeking
Omstreeks 5 uur die ochtend betrapten de natuurinspecteurs twee mannen (twee broers uit Deinze) die met hun auto tot aan de loskooi waren gereden. In die kooi zaten inmiddels tien fazanten. Op de grond stonden lege kartonnen transportdozen met verluchtingsgaten. In de auto troffen de inspecteurs nog eens acht dozen aan met daarin elk vijf levende fazanten, klaar om gelost te worden in de tijdelijke loskooi. Tijdens een huiszoeking achteraf troffen de inspecteurs een vertrekkensklare aanhangwagen aan in de garage met daarop tien kartonnen dozen met 50 fazanten erin.
Tijdens de huiszoeking op beide adressen werd een groot aantal poot- of wildklemmen gevonden, evenals verboden stroppen, wapens, munitie en gif in de vorm van zwartbruinkleurige, balkvormige blokjes. Een toxicologisch onderzoek door de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent wees uit dat het om de gifstof ‘carbofuran’ ging, een zwaar landbouwgif.
Het is duidelijk dat de betrokken jagers de verboden tuigen systematisch inzetten met als doel natuurlijke predators als vossen en marterachtigen in hun gebied te doden om hun tamme fazanten te beschermen zodat ze die zelf tijdens een georganiseerde jachtdag konden doodschieten.

Straffen
De rechtbank veroordeelde de beklaagden tot zware straffen. Jager en bijzonder veldwachter Wim V. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 maanden en een geldboete van 16.000 euro met een vervangende gevangenisstraf van 3 maanden. Uitstel werd verleend voor de uitvoering van dit vonnis voor 5 maanden (m.b.t. gevangenisstraf van 10 maanden).
Zijn broer Luc V. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden en een geldboete van 16.000 euro met een vervangende gevangenisstraf van 3 maanden. Uitstel werd verleend voor de opgelegde gevangenisstraf voor een periode van 3 jaar. Tenslotte werd de jachtrechthouder Hugues DB. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden en een geldboete van 24.000 euro. Uitstel werd verleend voor de gevangenisstraf.
De rechtbank beval de bijzondere verbeurdverklaring van honderd (en inmiddels geëuthanaseerde) fazanten, een Suzuki en de verbeurdverklaring van niet inbeslaggenomen voertuigen. Vogelbescherming Vlaanderen ontvangt van de veroordeelden een schadevergoeding van 3250 euro en een rechtsplegingsvergoeding van 780 euro.

Schadevergoeding
Vogelbescherming Vlaanderen is bijzonder blij met deze straffen en hoopt dat deze uitspraak een voorbeeld mag zijn voor de andere rechtbanken in ons land. De vereniging feliciteert de Natuurinspectie en rekent erop dat het jachtverlof van de veroordeelden levenslang wordt ingetrokken.
Zeer recent heeft Vogelbescherming Vlaanderen zich opnieuw burgerlijke partij gesteld in twee zaken met betrekking tot het uitzetten van in gevangenschap gefokte fazanten en patrijzen in Oost- en West-Vlaanderen.

Foto: www.vogelbescherming.be