Het Collectif Arsys : “De finesse van het strijkkwartet, de expressie van de menselijke stem, het vuur van de saxofoon”

Gedreven door een gezamenlijke passie voor kamermuziek ontstond in 2013 het Collectif Arsys. Dit ensemble met wisselende bezetting is gedreven door de ambitie om een origineel, sterk uiteenlopend repertoire te verkennen. De leden maken deel uit van de muziekkapellen van de Belgische defensie en/of doceren aan kunstacademies en conservatoria.

Naast de vorming door Guy Danel (oprichtend lid van Quatuor Danel), Igor Semenoff (Ictus) en Élisabeth Deletaille (Uyttenhove) hebben verschillende masterclasses ervoor gezorgd dat het ensemble kon meegenieten van de vakkennis en de goede raad van mensen zoals Josef Kluson (Prazak Quartet), France Springuel (Orpheus instituut) en Gilles Tressos (Quatuor Habanera).

Als eerste ensemble in residence van het Conservatoire Royal de Bruxelles nam het Collectif Arsys deel aan de tournée van Jeunesses Musicals Belges van 2014 tot 2015. Het bracht toen voor een jong publiek de voorstelling “Le Grenier d’Adolphe Sax”. Hierin werden 4 jonge saxofonist opgevoerd en hun muzikale zoektocht naar verloren schatten in de kelder van de beroemde Belgische uitvinder.

In 2017 kwam het album “Tango Sensations” uit, het resultaat van een samenwerking met de Belgische bandoneonist Daniel Gruselle, rond het gelijknamige werk van Astor Piazzolla. Gepassioneerd door transcriptie – of het nu klavierrepertoire (Bach, Stravinsky) of strijkkwartet is (Dvorak, Mendelssohn, Shostakovich, enz.) – houden de musici ervan nieuwe perspectieven te bieden op het œuvre. Ze vertrekken hierbij altijd vanuit een onbevangen, eerlijke interpretatie, ontstaan uit een onderzoek rond de mogelijkheden van het eigen instrument..

Het Collectif Arsys speelde al in gerenommeerde zalen zoals Bozar, Kulturzentrum Triangel in Sankt-Vith, CC Le Senghor in Etterbeek, Kunstencentrum Flagey, Amuz in Antwerpen, het Palais des Beaux-Arts in Charleroi…

TICKETS

Programma:

Astor Piazzolla 1921-1992 

– Adios Nonino

– Five Tango Sensations

I – Asleep

II – Loving

III – Anxiety

IV – Despertar

V – Fear

– Oblivion

– Michelangelo 70

(Arrangementen Jérémie David)

Alejandro Schwarz b.1969 (creatie)

– Alquimia

Gerardo Jerez Le Cam b.1963 (creaties)

– Jugada Intima

– Espejadas

Bis: Fugata – Astor PIAZZOLLA

Praktisch

Wanneer?
Donderdag 30 november 2023 om 20:15 uur

Prijs: 16 euro
5 euro voor -26 jaar

Waar?
Heilig Kruiskerk, Heilig Kruisstraat 26, 2640 Mortsel

ZUIDRAND KLASSIEK
Donderdag 30 november 2023 om 20:15 uur in de Heilig Kruiskerk te Mortsel

Tickets:

https://ccaartselaar.recreatex.be/Tickets/Detail?shop=F63319B0-9782-4649-8400-BCD4A964BEEE&id=21B0097E-CBEF-ED11-A2E6-CDDC0F0E5946