Joke Tercalavres woonde als kind in China en maakte daar de Tweede Wereldoorlog mee in een gevangenenkamp. Na haar terugkeer bouwde ze met vallen en opstaan een nieuw leven op in België. De 83-jarige vrouw vroeg Zorgbedrijf Antwerpen om ‘Het boek van haar leven’ te schrijven. Het is al het 150ste levensverhaal dat Zorgbedrijf Antwerpen mocht optekenen en in een uniek boek gieten.
Zorgbedrijf Antwerpen overhandigde het gedrukte boek maandagnamiddag aan Joke Tercalavres bij haar thuis, tijdens een familiefeest. Het boek is immers een verrassing voor haar petekind en (klein)kinderen. De tachtiger hoopt dat haar levensverhaal haar familie een beter beeld geeft van haar leven en ervaringen in China en in ons land, zodat ze ook beter zullen begrijpen waarom ze zich nog altijd een buitenbeentje voelt.
Het levensverhaal van Joke Tercalavres is echter niet alleen haar verhaal, maar zoals bij vele senioren ook dat van een stukje geschiedenis. De vrouw groeide op in het Chinese Tientsin. Ze kreeg er een kant van de Tweede Wereldoorlog te zien, die in Europa weinig bekend is want ze belandde samen met haar ouders in het ‘jappenkamp’ Yangchow C. Daar zat het gezin gevangen tot oktober 1945, waarna ze samen terugkeerden naar België.
Die terugkeer was voor Joke Tercalavres een echte cultuurschok. Terwijl China voor haar omgeving een afgesloten hoofdstuk was, kon de jonge vrouw in België maar moeilijk aarden door de vele omzwervingen en de tijd in gevangenschap. Ze stichtte een gezin, kreeg kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen maar bleef zich altijd een beetje ontheemd voelen. Met dit boek hoopt ze dat haar naasten beter zullen begrijpen wat dat voor haar betekent. Joke Tercalavres: “Nu kunnen mijn kleinkinderen lezen wie hun mémé is en was. Die hele oorlog heeft ervoor gezorgd dat ik stateloos ben. Ik voel me nergens thuis. Toen mijn ouders me meebrachten naar België, zeiden ze ‘We gaan naar huis’ maar zo voelde ik dat niet aan. Nu begrijp ik waarom: zij gingen naar huis, ik niet. Ik was in China geboren, voor mij was het mijn thuis. Door mijn gesprekken met de levensverhaalschrijfster en mijn geschreven verhaal heb ik al die puzzelstukjes in elkaar zien vallen.”
Het boek van mijn leven
Met ‘Het boek van mijn leven’ en andere projecten van ‘Mijn boek’ ondersteunt Zorgbedrijf Antwerpen senioren en andere klanten die hun levensverhaal willen neerschrijven. Voor wie graag zijn levensverhaal zelf samenstelt, is er een handig invulboek. Wie het graag creatief aanpakt, kan de cursus ‘Het citaat van mijn leven’ volgen om citaten die zijn leven typeren te verwerken tot een kaart of poster. Geïnteresseerden kunnen ook – zoals Joke Tercalavres – een beroep doen op een levensverhaalschrijver van Zorgbedrijf Antwerpen die hen meermaals komt interviewen en alles in een vlot leesbaar boek giet.
Op de website (www.zorgbedrijf.antwerpen.be) en in de webwinkel van Zorgbedrijf Antwerpen (www.deschakel.be) vinden geïnteresseerden meer informatie over ‘Het boek van mijn leven’, ‘Het citaat van mijn leven’, het Schrijf-uw-levensverhaalinvulboek en ‘Het recept van mijn leven’.

Foto: cover boek van Joke Tercalavres / Zorgbedrijf Antwerpen