Wie graag zijn eigen levensverhaal, dat van (groot)ouders of nog iemand anders optekent, maar niet goed weet hoe eraan te beginnen, kan vanaf maart de nieuwe ‘schrijf-uw-levensverhaal’ cursus van Zorgbedrijf Antwerpen volgen. Zorgbedrijf Antwerpen gaf daarvoor samen met verhalenverteller Martin Heylen het startschot in woonzorgcentrum Sint Maria in Berchem.
“Vaak denken mensen: ik heb toch helemaal niets te vertellen, ik ben toch niet speciaal? Ik ben ervan overtuigd dat iedereen bijzondere verhalen te delen heeft, maar als we niet praten met elkaar, dan zullen we dat natuurlijk nooit weten. De workshops en het invulboek helpen mensen om te beginnen met praten”, zegt tv-journalist Martin Heylen.
Zorgbedrijf Antwerpen lanceerde het schrijf-uw-levensverhaal-invulboek op de Boekenbeurs van 2016. Dat bleek een schot in de roos: al meer dan 250 exemplaren van het invulboek zijn ondertussen de deur uit en nog eens een 400-tal zijn in omloop in de dienstencentra van Zorgbedrijf Antwerpen.
Voor wie echt de kneepjes van het vak wil leren zijn er dus nu ook cursussen, met gisteren de kick-off in Berchem. Enkele senioren kregen er een voorproefje van zo’n cursus. Ze leerden er hun herinneringen, wijsheden en visie onder woorden brengen.
Het publiek kreeg een aantal technieken en tips uitgelegd door Sara Engels van Zorgbedrijf Antwerpen, initiatiefneemster van het project. Zij merkte dat ouderen vaak intensief bezig zijn met het verleden en dat het optekenen van hun levensverhaal hen meer eigenwaarde en trots kan geven, omdat ze beseffen wat ze gepresteerd hebben en hoe waardevol hun ervaringen zijn.
Johan De Muynck, algemeen directeur Zorgbedrijf Antwerpen: “Iedereen heeft wel een idee over hoe zijn of haar levensverhaal eruit zou moeten zijn, maar het praktische luik is meer een uitdaging. Hoe begin je aan het optekenen van een levensverhaal? De workshops zijn een goede begeleiding bij zo’n proces. Je eigen levensverhaal neerpennen en het resultaat kunnen bewonderen daarna, dat wekt een soort van fierheid op. Dat is waar we naar streven met dit project”.
Over de schrijf-uw-levensverhaal-cursussen
Een professionele levensverhaalschrijver leert deelnemers de kneepjes van het vak in 5 leerrijke sessies van telkens 2 uur. De lesgroepen bestaan uit maximaal 12 cursisten. De cursus vindt plaats in dienstencentra in Deurne, Berchem en Hoboken en kost 249 euro (invulboek inbegrepen).
Inschrijven, startdata en meer info:

Cursus


Over “Mijn Boek”
Het invulboek en de cursus kaderen in het project “Mijn Boek”, dat Zorgbedrijf Antwerpen twee jaar geleden opstartte. Daarbij gieten professionele schrijvers de persoonlijke levensverhalen van gewone mensen in een uniek en persoonlijk boek, wat ervoor zorgt dat zowel verteller als verhaal blijven bestaan. Al meer dan 80 levensverhalen zijn ondertussen opgetekend door de levensverhaalschrijvers van Zorgbedrijf Antwerpen. Nu zijn er dus ook het schrijf-uw-levensverhaal-invulboek en begeleidende cursussen.
Meer info: http://mijnboek.zorgbedrijf.antwerpen.be/