Het leven van de jonge Arghavan nam een negatieve wending toen haar moeder van de ene op de andere dag vertrok en haar vader verslaafd raakte aan opium. Ze nam een radicaal besluit: ze liet het rauwe, bergachtige landschap van Iran definitief achter zich en vertrok naar het platste land ter wereld: Nederland.
 
Arghavan vindt werk in een tweedehandswinkel in Amsterdam en raakt bevriend met Anna, een dove danseres, en de oude Johan, die het geluid van bomen opneemt. Ze verwondert zich over dit land waar iedereen haast heeft en waar de mensen zo moeilijk verbinding met elkaar vinden. Dan wordt ze verliefd op Mees, een jonge muzikant, die haar wereld volkomen op z’n kop zet.
De hemel is altijd paars is een zinnelijke roman over liefde en verlangen, over herinneringen en over de vraag of je de ander ooit echt kunt kennen.
 
Sholeh Rezazadeh (1990) is dichter en schrijver. Ze kwam in 2015 naar Nederland. In november 2019 won ze de El Hizjra Literatuurprijs voor poëzie. De hemel is altijd paars is haar debuutroman.

Toen Sholeh 5 jaar geleden naar Nederland kwam, was ze vastbesloten om schrijver te worden. Dat wilde ze in Iran eigenlijk al, maar haar omgeving vond dat zonde van haar intelligentie. Daarom werd ze huisarts.
De reden van haar vertrek naar Nederland: de liefde. Een Nederlandse bioloog om precies te zijn.
En toen besloot ze toch schrijver te worden. In het Nederlands, om goed connectie te kunnen maken met haar lezers, maar ook om precies genoeg afstand te kunnen creëren om over pijnlijke zaken te kunnen schrijven. In het Nederlands kon ze ineens vertellen dat haar vader verslaafd is aan opium. Iets waar ze het nooit met iemand over had gehad.
 
Twee jaar (!!) nadat ze in Nederland aankwam, tekende ze een contract bij Ambo Anthos uitgevers voor een roman, die 16 maart verscheen. In de tussentijd schreef ze ook nog poëzie, won daar prijzen mee en stond ze op verschillende literaire podia en festivals.
 
In de roman van Sholeh kijken we door de bril van een Iraanse immigrant naar onze omgang met elkaar en de natuur. En dat in een heel poëtische stijl. Sholeh neemt spreekwoorden mee uit een andere taal en spreekt in kleuren.
Zowel het boek als het verhaal achter het boek van Sholeh is ontzettend bijzonder.

€ 22,99 • 208 blz. • isbn 978 90 263 4611 8 • omslagontwerp Nanja Toebak • verschijnt ook als e-book.

Foto:www.vbku.be