Tot het uitkijken naar het NK oestersteken dat door ging in de late namiddag in de oesterputten van Krijn Verwijs te Yerseke (zie reportage: https://cartoon-productions.be/officieel-kampioenschap-oestersteken-vond-voor-10e-keer-plaats-in-yerseke/) brachten we de dag door in Reimerswaal en omstreken, om daar enkele bedrijven te bezoeken die het hoog op hebben met Bio-dynamische teelt, zorg voor milieu, duurzaamheid, klimaat en behoud van de natuur.

Deze streek in Zeeland is omringd door zout water, ooit lang geleden was daar niets anders dan een zilte plateau. Door de klimaatverandering is er weer nood aan zoet water de zeespiegel, die ze al jaren onder bedwang hebben, stijgt weer en op termijn kan hierdoor de vraag naar zoet water groter worden, terwijl verzilting op de loer ligt.

In de omgeving die we bezochten in Reimerswaal zijn vele gestopt met veeteelt en zijn de plaatselijke boeren met een duurzaam bedrijf begonnen.

Het Bio-dynamisch landbouw bedrijf Meulwaeter heeft daar een oplossing voor gevonden. Na metingen die uit de lucht plaats vonden, had men ontdekt dat er onder de dikke kleilaag en verschillende zandlagen een waterbel of een waterkreek lag. Na verschillende onderzoeksfase kon men vaststellen dat het om bruikbaar zoet water ging. Men begon met samenwerking van de Provincie Zeeland proefboringen te doen, die een gunstig resultaat gaven. Daarna begon men op het 25 hectare perceel met een drainagesysteem aan te leggen dat zorgt dat het zoet water wordt af gevoerd naar een diepere zandlaag waar het water wordt vast gehouden. In de zomer kan men het water op pompen en verschillende percelen met beplanting voorzien van water. Het drainagesysteem op het perceel is een gesloten circuit . Wat wil zeggen dat het water niet afgevoerd wordt naar een sloot maar weer opnieuw in het systeem wordt gebracht. De drainagebuizen komen uit op één verzamelbuis, die komt vervolgens weer uit in het pomphuis. Het pomphuis wordt geplaatst in een zeecontainer op het perceel en volledig via computer gestuurd zodat alles in de juiste verhouding kan gebeuren. Moet je weten te veel zoet water oppompen kan fataal worden omdat er zout water mee zou naar boven komen. Vele bedrijven in de omgeving maken gebruik van deze methode.

 

 

Het Bio-dynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter, gaat buiten het water draineren nog verder met zijn Bio landbouw teelt. Er worden verschillende gewassen geteeld: zeven soorten aardappelen, verschillende soorten bieten, boontjes en nog meer.

Gewas veredeling is een manier om de kwaliteit van gewassen te verbeteren. Een manier om de vraag naar water in de regio kleiner te maken, is om het teelten minder gevoelig voor zout te maken. De aardappel is een gewas waar als eerste aan gedacht wordt. En terecht het kan minder goed tegen zout vergeleken met tarwe en suikerbieten. Door ervoor te zorgen dat aardappel gewassen beter tegen zout kunnen, wordt de behoefte aan zoet water kleiner. Ook bieden deze aardappelen meer kansen op gronden die in verhouding veel zout bevatten. Het belangrijkste waar het bedrijf Meulewaeter wil op werken, is ziekte en plagen zoveel mogelijk te voorkomen. Als je elk jaar hetzelfde gewas teelt kunnen bepaalde schimmels, bacteriën, aaltjes en insecten die graag in, op of tussen de gewassen leven zich heel goed in stad houden en vermeerderen. Door elk jaar een ander gewas te kiezen zorgt men daarvoor dat het klimaat voor eerder genoemde ziekte en plagen ongunstiger wordt en er andere schimmels, bacteriën, aaltje en insecten zich kunnen ontwikkelen. zolang wij dit vol blijven houden krijgen we een grotere variantie aan leven dat zoekt naar een evenwicht waarbij het voor hen goed boeren is. Door de water cyclus kunnen ze nu, met de droge zomers er in slagen ondanks het zoute Zeeland, de gewassen van zoet water te voorzien.

Buiten de landbouw heeft dit bedrijf nog een internet biowinkel De Grote Verleiding waar je voeding, zoetwaren, dranken tot kuisproducten onder de naam BIO geteeld of bewerkt kan kopen.

https://bio.degroteverleiding.nl

In dezelfde streek bezochten we KWEKERIJ SINKE, een bloemenkwekerij met als zaakvoerder Stefaan Sinke. Hij vertelde ons dat het zwaar is geweest om deze zaak uit de grond te stampen. Het begon bij zijn ouders die een groot kippenbedrijf hadden. Later is er overeen gekomen dat zijn broer verder ging met de kippen en hij zich ging toeleggen op bloemen, het gene wat altijd zijn droom was. Iets verder begon hij een klein bedrijf, dit wel met vallen en opstaan ook met de problemen van het zoute water en alles wat rond een bloemenkwekerij zou kunnen verkeerd lopen. Veel overleg met de Wet Houder, M. Overloop en de Zeeuwse overheid, kon hij een perceel kopen verderop. Uiteindelijk verhuisde Stefaan naar deze nieuwe locatie, waar hij een groot magazijn liet bouwen en ook de gelegenheid had van zoet water te draineren zoals bij het bedrijf Meulwaeter. Dit alles was een flinke verbetering op het gebied van logistiek, verkeersveiligheid en verwerking van zijn doelstelling. Nu is het uitgegroeid tot een volwaardige bloemenkwekerij, waar verschillende mensen werkzaam zijn. Je ziet wel hoe moeilijk het ook is, dat doorzetten zijn vruchten wel opbrengt. Het bedrijf is het meeste bezig met o.a. het kweken van Dianthus, Sedum, Physalis, Callistephus en Viburnum trekheesters uit Kruiningen.

In de pluktuin heeft men een keuze uit een bloemenassortiment van meer dan 150 bloemensoorten. Je kan een mooie wandeling maken door de gigantische tuin, waar u kan genieten van de vele soorten bloemen in hun bloei. Nu in september was er een over grote verwerking van Physalis die wij beter kennen als Lampions, een bloemensoort die je tegenwoordig minder ziet, maar een zeer grote waarde heeft bij bloemisten. Exclusief waren ook de Helichrysum bracteatum bloem die in grote getallen lagen te wachten op verwerking tot droogbloemen, de strobloemen waar vele mooie versieringen worden mee gemaakt. De Judaspenningen stonden reeds klaar om vervoerd te worden. Heel het jaar door worden hier met de verschillende seizoen bloemen gekweekt en verwerkt tot ze in de bloemenwinkel verkocht kunnen worden.

Kom nog meer te weten over al deze bloemsoorten die met de kunst van de flora gekweekt worden door Stefaan in de Bloemenkwekerij SINKE: kwekerijsinke@kliksafe.nl

 

Rond de middag begon ons buikje te rommelen en gingen we naar de Eterij ZEEUWS GENIETEN bij IRIS de uitbaters stonden al klaar om ons welkom te heten. Overal zie je dat ook borden staan Welkom in onze Eterij. Hier kan je nu echt genieten van alle lekkers, je hebt gewandeld of gefietst, je kan uw lege maag hier vullen met een lekkere lunch of een borrelplank met lekkere streekproducten. Een heerlijke koffie met een huisgemaakt gebak, pure speciale thee, een fris Zeeuws biertje of een heerlijk uitgekozen wijntje. Alles komt uit de vrije natuur zelf gekweekt, eigen kruidentuinen, eigen fruitteelt en groenten.

De eterij wordt uitgebaat door Lau en Iris Goud, Zij hebben drie kinderen, Tom, Noortje en Femke. Samen runnen zij een fruitteeltbedrijf met voornamelijk kleinfruit zoals aardbeien, frambozen, bramen, rode bessen, kersen, pruimen en peren. Iris heeft 24 jaar in het onderwijs gewerkt als groepsleerkracht. In 2018 is ze daar mee gestopt en zocht een nieuwe uitdaging. Omdat koken haar hobby was, begon ze alle verschillende jams te maken die ze verkocht in hun winkeltje. Lau heeft natuurlijk ook een hobby hij is namelijk een bedreven  jager en bouwde daarom ook een echte jagershut. Zij begonnen dan met het organiseren van aanschuiftafels in de jachthut die ze kantine noemde. Maar een eigen eterij was Iris haar ware droom en die is nu uitgekomen. Het jagen, confituur maken, eten maken, fruitkweken was niet genoeg en zij zochten nog een extra tak voor hun bedrijf, een minicamping zou dan het bedrijf helemaal kunnen opwaarderen, en zo onstond dan Camping Zeeuws genieten. Hier begint het echte genieten. Lekker eten, drinken, luieren op de camping, wandelen, fietsen door de polder of langs het water. Je komt hier met caravan, mobilhome of tent je bent steeds welkom. Er zij ook twee grote safarietenten beschikbaar om er gezellig te logeren. In de zomerperiode houden ze hier elke woensdag een PIZZA-AVOND. Dan wordt de met houtgestookte pizza-oven klaar gemaakt om de overheerlijke pizza’s te bakken dit tussen 17:00 en 19:30 uur.

Je weet nu, kom je langs Waarde, stop dan even op de Weelweg 21 in de Eterij Zeeuws Genieten IEDEREEN ALTIJD WELKOM !; https://zeeuwsgenieten.com

Onze Bio en milieu toer ging verder en kwamen we aan bij een wereldbedrijf LAMB WESTON /MEIJER VOF en werden we ontvangen door mevrouw Mariska van Dalen. De slogan was hier Duurzaamheidsagenda 2030 als we weten dat Europa, en mogen geloven heel de wereld, tegen 2030 heel wat moet opgelost hebben aan het Milieu, klimaat en duurzaamheid algemeen, dan is hier die slogan wel op zijn plaats. Lamb Weston is een wereldwijd toonaangevend merk in kwalitatief hoogwaardige aardappelproducten. Deze producten worden in meer dan 100 landen over heel de wereld verkocht. Lamb Weston/Meijer bedient vele markten als in Europa, het Midden Oosten en Afrika. Het bedrijf levert diepgevroren aardappelproducten zoals Twisters®, Potato Dippers en Connoisseur Fries aan klanten in de Foodservice, Quick Service en Retail. Lamb Weston / Meijer levert ook gedroogde aardappelvlokken als ingrediënt voor de voedingsmiddelenindustrie.

Jaarlijks produceren ze meer dan 30,000 ton gedroogde aardappelvlokken voor de voedingsindustrie. Bedrijven over de hele wereld gebruiken deze vlokken in verschillende producten, als basis voor soep, sauzen, kant en klaarmaaltijden, aardappelpuree, aardappelkroketten, chips, gnocchi, pasta’s, broodmixen en snacks. Hun streven, wordt benadrukt door één van de verantwoordelijke, om te produceren het hele jaar door met een Costante kwaliteit en het aanleveren in verschillende kleuren en maten!

 

Aan de basis van de duurzaamheidsagenda 2030 van Lamb Weston / Meijer liggen drie wereldwijde uitdagingen voor 2030:

  1. Gebalanceerd Dieet (Hoe kunnen we onderdeel zijn van een gebalanceerd dieet en ondervoeding helpen voorkomen)
  2. Geen Verspilling (Hoe kunnen we duurzame consumptie en productie stimuleren en (voedselverspilling voorkomen)
  3. Klimaatactie (Hoe kunnen we activiteiten ontplooien binnen de grenzen van onze planeet en de maatschappij en een positieve bijdrage leveren aan het milieu en onze mensen).

Wat zijn aardappelvlokken, Het is een versnipperd eindproduct, gemaakt van aardappelpuree, met zorg gedroogd in trommeldrogers. De kleine snippers, restanten en hele aardappelen worden ingezet in producten met toegevoegde waarde!.

Kijk maar eens uit naar diepvries frietjes  en andere diepvries aardappel producten van Lamb Weston / Meijer, je kan er dan gerust over zijn dat je iets eet waar een reus achter staat die er alles aan doet voor milieu, klimaat en duurzaamheid, nu al zeker en om tegen 2030 volledig alles onder controle te hebben. Smakelijk !

http://www.lambweston.eu/emea

 

Daarna gaan we iets dichter bij het hoogtepunt van de dag en rijden we richting Yerseke en komen we aan bij ADRI & ZOON. Adri & Zoon is als visgroothandel expert op het gebied van in en export van vis, schelp en schaaldieren van een topkwaliteit en duurzame innovatie. Service, kwaliteit en deskundigheid is hun doel en ideaal. Ook een redelijk betaalbare prijs bij Adri & Zoon staat voorop

 

Door hun expertise en betrouwbaar internationaal netwerk aan kwekers en leveranciers, kan men het gehele jaar door bij Adri & Zoon terecht voor een breed assortiment aan vis, schaal en schelpdieren van een hoge top kwaliteit.

Adri & Zoon voelt zich eveneens verantwoordelijk voor het behoud van de prachtige natuur en de producten welke de zee ons te bieden heeft. Zij geloven in een duurzame visserij en bedrijfsvoering, daarom zijn ze dagelijks bezig met innovatieve ontwikkelingen op dit gebied.

Voedselveiligheid is voor Adri & Zoon enorm belangrijk. Daarom stellen zij zichzelf de hoogste normen en houden ze zich aan alle eisen van de voedingsindustrie.

Wij konden een bezoek brengen in het bedrijf, onder alle mogelijk clean voorzorgen, handen wassen en ontsmetten, speciale schoenen en kledij aantrekken konden we door na nog eens een extra ontsmetting het grote vis verwerk magazijn betreden. Al het gebeuren was daar zo indrukkend dat we met open mond alles stonden te bekijken. Wat gestart was als een klein bescheiden bedrijf, is intussen uitgegroeid en ontwikkeld tot een totaalleverancier en bewerker van alle mogelijke vis, schelp en schaaldier producten.
Als expert in deze sector staat deskundigheid en specifieke aanpak van hun klanten hoog in het vaandel. Met een resem sterke normen en hoog staande waarden werken zij vanuit het hart met respect voor mens en natuur.

 

Om de zaak de waarde te geven die ze nu op het ogenblik heeft, is daar heel hard aan gewerkt. om het uitgebreide assortiment wat ze nu in aanbieding hebben en om dit doel te kunnen bereiken, maakte de familie Adri Sr en Jr grote reizen naar Noorwegen en Canada. In Noorwegen vonden ze een zalmkwekerij die een mooi assortiment aan verse zalm kon leveren. In Canada bezochten ze een eiland voor de kust waar hangcultuur mosselen werden gekweekt, een tijd van toen, dat er over deze kweektechnieken in Nederland en Belgie nog geen sprake was. Heden ten dagen hebben ze nog veel meer reizen gemaakt met als inzicht het verwerken en aanbod van hun viscultuur nog te verbeteren.

Daarna werden we ontvangen in de refter, wat meer aanschouwde als een restaurant, waar we een wijntje en een drankje aangeboden kregen. Maar het hoogte punt was wel dat daar, door een professionele oestersteker, oesters gestoken werden van Gillardeau het koninginnen merk van de oesters, waar we intens van genoten. Deze oesters worden ook verdeeld door Adri & Zoon, en is één van hun topproducten.

Een kleine nota:  Hoe kun je een Gillardeau oester herkennen? Elke oester heeft in de bolle schelp de letter G gegraveerd door middel van laser. Dit doet zeker geen afbreuk aan de kwaliteit. Daarnaast heeft een Gillardeau oester een onderscheidend stevig vlees, bijna krokant, aangevuld met smaken die heerlijk zoet zijn. Een smaak zo ideaal dat je er niets moet aan toevoegen. Het graveren wordt gedaan omdat in Japan men de oester probeerde na te maken, daarom wordt de G gegraveerd voor echtheid. MMMMMmmmmm!

http://www.adrienzoon.com/