Wintervuur is alweer aan zijn achtste editie toe. Het volledige programma van dit podiumkunstenfestival met circus, theater, muziek en wandelingen is sinds vandaag bekend. Het nomadische stadsfestival vindt plaats tussen 28 december en 4 januari. Dit jaar gaat het in dialoog met de diverse wijk in volle ontwikkeling aan het Lobroekdok op Antwerpen Dam. De ticketverkoop gaat van start op 23 november om 10 uur.
Programma Wintervuur 2019-2020
Op het Wintervuurplein staan vanaf eind december weer sierlijke circustenten, lichtjes en vuur en mensen kunnen er lekker eten en drinken in de bijzondere setting aan het Lobroekdok. Met een hot tub, een graffiti project op het viaduct, een vuurfontein, een kermismolen of een schildpaddenrace valt er altijd wat te beleven. Elke vroege avond is er de Grootste revue van den Dam en later op de avond zijn er concerten in The Barn. Acht avonden lang is Wintervuur een ontdekkingstocht naar muzikaal talent. Met nieuwe en opkomende bands zoals The Horse Head Bed , The Antler King, Luie Louis of Hydrogen Sea.
Op oudejaarsavond wordt er gefeest in de Barn op het Wintervuurplein met Radio Martiko en Compro Oro. Speciaal voor oudjaar worden bovendien aan de Toren van Babel op de nabijgelegen slachthuissite vierentwintig uur lang nieuwjaarswensen van over de hele wereld rondgestuurd.
De opening van zaterdag 28 december wordt er eentje om in te kaderen. Maar liefst drie stoeten vertrekken van zowel de Damwijk, alsook vanuit Deurne en Merksem aan de overkant van het Albertkanaal, om vanaf 19 uur op het Wintervuurplein aan het Lobroekdok samen te komen voor een feest van muziek, vuur, ontmoeting en warmte.

Wintervuur presenteert vier nieuwe circusvoorstellingen uit Frankrijk en België
Parbleu! is de Belgische première van splinternieuw werk gebaseerd op oude slapstick, van het Franse Atelier Lefeuvre & André
Compagnie Defracto brengt met Dystonie razendsnel jongleerwerk.
Mooie stemmen en adembenemende acrobatieën verbeelden de duistere angsten van Théâtre d’un Jour in Strach- a fear Song
De Gentse freeruners van Be Flat verkennen de architectuur van de Damwijk met een op maat gemaakte Follow Me (by night)
Wintervuur trekt de stadswijk aan de kanaalzone in en vaart het Lobroekdok op, met vier expedities over de stad, de dokken, de wijk en zijn volkse verhalen.
De kleine expeditie vaart in première het Lobroekdok op  en vertelt verhalen van schepen en dromen, met Requiem
Antwerp Ghostwalk vertelt het volkse verhaal van de wijk in de wandeling Oud Ijzer
Expeditie de stad neemt het publiek op sleeptouw  en vertelt over heden, verleden en toekomst van de wijk met De charmante chaos van den Dam
De Gentse free runners van Be Flat verkennen de architectuur van de Damwijk met Follow Me (by night)
Wintervuur legt de focus op stadsontwikkelingen en actuele stedelijke thema’s onder de noemer urban landscapes met drie speciale voorstellingen.
In (Dis)placed Interventions onderzoekt Elly Van Eeghem speciaal voor het festival hoe stadsontwikkeling en gentrificatie volgens dezelfde patronen verlopen en hoe we de stad van morgen kunnen vormgeven.

Collectief Walden vertrekt speciaal voor Wintervuur met Het Verband van Alles met Alles van de buurt waar we te gast zijn en zoomt uit naar thema’s als globalisering, energie en economie.
Tuning People verbeeldt met Stadsklank liefdevol de diverse en veelgelaagde stad die nooit slaapt.
Wintervuur geeft graag het podium aan nieuwe stemmen binnen het kunstenlandschap.
Hussein Mahdi is op zoek naar zijn plek in België gaat daarbij in dialoog met zijn publiek in Ik ben Hussein, wie ben jij?
Jaouad Alloul vertelt in De Meisje over zijn zoektocht naar zichzelf en naar de aanvaarding door zijn familie.

Start ticketverkoop op 23 november om 10 uur
Wintervuur brengt uiterst betaalbare tickets voor iedereen. Op 23 november vanaf 10 uur gaat de ticketverkoop van start op www.wintervuur.be. Om iedereen de kans te geven gebruik te maken van deze democratische prijzen, kan iedereen maximaal 10 tickets per persoon bestellen. Daarnaast zijn er een heel aantal gratis activiteiten op het centrale plein: ouderwetse kermistoestellen, films en aanbod waar iedereen kan binnen- en buitenwandelen. Overal op het plein kunnen mensen zich warmen aan de vele vuren met eten en drinken aan democratische prijzen.

Foto’s: www.antwerpen.be / Jasper Leonard