De winterprik van vorige week mag met de huidige temperaturen rond 6° C dan wel tot het verleden behoren, hij heeft in zijn korte periode toch heel wat slachtoffers gemaakt onder de wilde dieren. De laatste dagen zijn onder meer heel wat berichten binnengelopen over dode kerkuilen. Deze nachtactieve soort heeft hoofdzakelijk muizen op zijn menu staan. De gevonden vogels bleken allemaal gestorven aan ondervoeding.

Omdat er in schuren steeds minder graan wordt opgeslagen en er dus geen muizen meer worden aangetrokken, hebben kerkuilen het doorgaans al lastiger dan pakweg 25 jaar geleden. Ze krijgen het nog veel moeilijker als er een sneeuwtapijt ligt en wanneer het daarbovenop ook nog eens stenen uit de grond vriest. Bij een sneeuwdek van minstens 7 cm dik kunnen muizen zich beter verschansen waardoor ze moeilijker te vangen zijn.

Een kerkuil kan dan nagenoeg geen vetreserves aanleggen, terwijl er heel wat energie nodig is om zijn lichaamstemperatuur van om en bij 40° C op peil te houden. Een residerend kerkuilkoppel heeft in normale omstandigheden buiten de broedperiode al bijna 3000 muizen nodig om te overleven. Dat zijn minstens 10 muizen per nacht! Sommige kerkuilen gaan daarom in ongunstige periodes zoals deze harde vrieskou tegen hun instinct in overdag jagen om zo hun levenskansen te verhogen!

De kerkuilpopulatie in Vlaanderen telde in 2019 1389 geregistreerde broedparen en dit is voornamelijk de verdienste van honderden vrijwilligers van de Kerkuilwerkgroep, afdeling van Vogelbescherming Vlaanderen. Over de jaren heen heeft de Kerkuilwerkgroep in Vlaanderen circa 3000 nestkasten voor kerkuil opgehangen. Ongeveer 95% van de Vlaamse, geregistreerde kerkuilpopulatie broedt momenteel in zo’n nestkast. Op deze manier kon de populatie kerkuilen in Vlaanderen terug naar een gezond niveau gebracht worden. En dat is geen overbodige luxe als een winterprik zoals deze de populatie een ferme slag kan toebrengen.

Het werk van de Kerkuilwerkgroep blijft dus ook in de toekomst cruciaal om de aantallen van deze soort op peil te houden. Wil je meer weten over de werking van de werkgroep? Surf dan naar de website via de groene knop hieronder of breng een bezoek aan de facebook- of instagramaccount.
Vond je zelf een dode (kerk-)uil die een aluminium ring aan de poot droeg? Meld het dan op de website van de Kerkuilwerkgroep of op die van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het kadaver zelf moet niet bewaard of ergens ingeleverd worden.

Weetje
Een residerend kerkuilkoppel heeft buiten de broedperiode bijna 3000 muizen nodig om te overleven. Dat zijn minstens 10 muizen per nacht!

Foto: www.vogelbescherming.be