Wim De Schamphelaere toont in deze expositie recent fotowerk onder de titel “Exchanging Looks”. Het is zijn derde tentoonstelling in de galerie De Zwarte Panter, na een eerste expositie in2013 met als titel “Meeting Africa” en een tweede expo in 2017 rond “Cuba”. De kunstfotografie heeft de voorbije jaren een plaats ingenomen in het programma van de galerie. Fotografie als avant-garde kunstvorm heeft trouwens een lange voorgeschiedenis van de Rus Alexander Rodtchenko (1891-1956) en de Hongaar Laszio Moholy-Nagy (1895-1946) naar Man Ray (1890-1976), die snel na de eerste wereldoorlog het belang van de fotografie als kunstvorm begrepen heeft. Het oeuvre van Wim De Schamphelaere plaatst zich in het verlengde van die pioniers, maar voegt tevens een element toe aan het verhaal.

Hij kreeg dan ook een expositie in het bekende Musée de la Photographie te Charleroi. De foto’s van Wim De Schamphelaere vormen grote panoramische banden; hij voegt fotografische elementen samen die hij uit de realiteit plukt en reconstrueert. Zijn foto’s zijn het resultaat van tientallen tot honderden beelden, die samen een reflectie van de realiteit vormen. Het resultaat is een beeld van de realiteit dat je nooit kan waarnemen. De kunstenaar ontmoet mensen in alle hoeken van de wereld. In dit geval Indië, Tunesië, Senegal, Ghana en Mali. Maar vooraleer zijn fototoestel bovenkomt, bouwt hij een band op met deze personen door hen opnieuw en telkens opnieuw te bezoeken.

Zijn werk getuigt van zijn diepe verbinding met deze gemeenschappen, van het wederzijdse respect en van zijn subtiele observatie. Het zijn de fijne taferelen, het kleurenpalet en de sfeer die zijn werken blijvend boeiend maken.

Tot en met zondag 23 juni 2019.

www.dezwartepanter.com.