Voor de allereerste keer in ons land bekroont Kamp C dit jaar 3 ontwerpen voor een 3D-betonprint. In 3 categorieën zijn in totaal 12 inzendingen genomineerd voor deze prijs. Een vakjury spreekt zich uit over de laureaten. Tot 12 mei kan iedereen ook meestemmen voor de publieksprijs op www.kampcdaagtuit.be.  

Kamp C, het Provinciaal Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie in de Bouw, is in België een pionier voor het 3D-printen in de bouw en beschikt sinds vorig jaar over de grootste 3D-betonprinter in Europa.
 
“Dankzij deze printer kunnen bouwbedrijven, scholen en kennisinstellingen op Kamp C met deze revolutionaire techniek leren werken. Een aantal partners zijn daar al meteen mee aan de slag gegaan,” stelt voorzitter van Kamp C Kathleen Helsen. “Om nog meer stakeholders in de bouwsector uit te dagen om de mogelijkheden van het 3D-betonprinten te verkennen, hebben we samen met het Redactiebureau Palindroom deze wedstrijd ontworpen voor architecten, designers én studenten. De inzendingen werden door een vakjury beoordeeld op originaliteit, vormgeving en of het object zich goed leent voor 3D-printen.”  
 
Vakjury selecteert online een shortlist met 12 inzendingen
 
Alle kandidaten konden dus een ontwerp indienen voor een object waarbij de voordelen van 3D-printen goed tot hun recht zouden komen, en dat in de categorie interieur of exterieur. Voor studenten was er een aparte categorie.
 
Alle inzendingen werden grondig gescreend door 3 experten uit de sector: Arnaud Tandt van Febelcem (de federatie voor de cementnijverheid), Jan Blaakmeer van Saint Gobain Weber Beamix en Rik Neven van architectura.be. Vanuit Kamp C sloten ook Marijke Aerts, Peter-Paul Van den Berg, Emiel Ascione en Piet Wielemans aan bij deze vakjury. De beraadslaging gebeurde volledig online omwille van de coronacrisis, maar dat belette de zevenkoppige jury niet om eensgezind een shortlist samen te stellen met 12 interessante projecten.
 
De genomineerden komen uit alle windstreken, 5 uit de provincie Antwerpen. In de categorie exterieur stoten Wouter Kimps uit Herk-de-Stad en Gerd Vancauteren uit Hamme door naar de shortlist (Vercauteren is overigens in totaal 3 keer genomineerd, telkens met een andere inzending). Iman Hadzhivalcheva uit Enschede in Nederland, Stefan Bernar uit Schriek, Nick Mariën uit Booischot én Gerd Vancauteren maken kans op de eerste prijs in de categorie interieur. En ook 5 studenten maken kans op een eerste prijs: Quinten De Korte uit het Nederlandse Uithoorn, Douwe Wouters uit Niel, Arne Janssens uit Wilrijk, Jorn Thomas uit Sint-Truiden de tandem Lars Sonnaert – Marnix Peeters uit Sint-Niklaas en Schoten.
 
Stem mee voor de publieksprijs
 
De laureaten zullen bekendgemaakt worden bij een officiële prijsuitreiking, later dit jaar als  de coronamaatregelen zijn opgeheven. Naast de prijzen van de vakjury wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Je vindt alle genomineerden en hun inzendingen op www.kampcdaagtuit.be. Tot 12 mei kan je daar stemmen voor je favoriete ontwerp.
 
 
Shortlist Exterieur
Stepping Stone Waterfall
Gerd Vancauteren
Fountain of Eden
Gerd Vancauteren
Detail voorgevel
Wouter Kimps
 
Shortlist Interieur
Hot Tub 2.0
Iman Hadzhivalcheva
Zitbank
Stefan Bernar
Wijnrek
Nick Mariën
Harmonic Division
Gerd Vancauteren
 
Shortlist studenten
Gen-table
Quinten De Korte
Thomas More
Zitboog
Douwe Wouters
Thomas More
Stenen stoel
Arne Janssens
Thomas More
Klimmuur
Lars Sonnaert/Marnix Peeters
Thomas More
Pooltafel
Jorn Thomas
Thomas More
 
Dit artikel is onderdeel van het C3PO-project. Vanuit het EFRO-project C3PO (‘Co-creatie: 3D-Printen met Ondernemingen’) kunnen de partners rekenen op 668.320 euro steun van Europa. Het project past in de GTI Kempen (GTI staat voor Gerichte Territoriale Investering, een geïntegreerde strategie voor een bepaald gebied, waarbij verschillende Europese fondsen en programma’s worden gebundeld).

Foto’s: Enkele genomineerde ontwerpen – © Kamp C