De vakjury van de Fintro Literatuurprijs 2017 maakte een eerste selectie bekend van 20 kanshebbers uit meer dan 425 ingezonden titels. 19 romans en 1 literair non-fictiewerk staan op de longlist. 4 Vlamingen en 16 Nederlanders. Op 6 april maakt Kathleen Cools, de voorzitter van de vakjury, de vijf titels van de shortlist bekend. De Vakjury bestaat uit Kathleen Cools (voorzitter), Edith Aerts, Guinevere Claeys, Danny Theuwis, Jan Postma en Ronald Soetaert. Deze jury kreeg een zeer gevarieerd aanbod te lezen, waaruit ze op 14 mei het beste Nederlandstalige literaire werk kiest. Deze twintig boeken maken nog kans:
Alfred Birney De tolk van Java De Geus
Laura Broekhuysen Winter-IJsland Querido
Martin Michael Driessen Rivieren Van Oorschot
Arnon Grunberg Moedervlekken Lebowski
Richard Hemker Hoogmoed Van Oorschot
Stefan Hertmans De bekeerlinge De Bezige Bij
Herman Koch De greppel Ambo/Anthos
Emy Koopman Orewoet Prometheus
Donald Niedekker Oksana Uitgeverij Koppernik B.V.
David Nolens De waan van Cotard De Bezige Bij
Jeroen Olyslaegers Wil De Bezige Bij
Ilja Leonard Pfeijffer Brieven uit Genua Arbeiderspers
Marja Pruis Zachte riten Prometheus
Marijke Schermer Noodweer Van Oorschot
Lize Spit Het smelt Das Mag
H. M. van den Brink Dijk Atlas Contact
A. F. Th. van der Heijden Kwaadschiks De Bezige Bij
Rob Van Essen Kind van de verzorgingsstaat Atlas Contact
Mensje van Keulen Schoppenvrouw Atlas Contact
Roos van Rijswijk Onheilig Querido
Prijs van de Lezersjury
Een plekje in de Lezersjury met als voorzitter Raf Walschaerts is zeer gegeerd. 1755 mensen stuurden hun kandidatuur in. Uit de inzendingen werden 100 lezers gekozen. Na de bekendmaking van de shortlist op 6 april lezen deze 100 mensen de vijf titels van de shortlist en kiezen ze daaruit samen de winnaar van de Lezersjury.
De Fintro Literatuurprijs 2017 is de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen. De winnaar ontvangt een kunstwerk van Nick Ervinck en 25.000 euro. De prijs wordt op 14 mei door juryvoorzitter Kathleen Cools uitgereikt in de Handelsbeurs in Gent. Raf Walschaerts, voorzitter van de Lezersjury, reikt dan de Prijs van de Lezersjury uit, goed voor 2.500 euro.  Alle boeken op de shortlist kunnen de Prijs van de Vakjury winnen of de Prijs van de Lezersjury. Of beide.
Vorig jaar won Hagar Peeters de Prijs van de Vakjury met Malva, P.F.Thomése de Prijs van de Lezersjury met De onderwaterzwemmer.
Belangrijke data
6 april bekendmaking shortlist
14 mei bekendmaking winnaars en uitreiking