Na Centre Pompidou en Tate nodigt ook BOZAR, in samenwerking met JAP, de eigentijdse artiest Pierre Bismuth uit om zijn nieuwste werk Where Is Rocky II? voor te stellen. Deze film volgt de zoektocht naar een verdwenen sculptuur van de gerenommeerde Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha. Verfilmd als een samensmelting van documentaire, fictie en metanarratieven leidt Bismuth de kijker naar het mysterieuze kunstwerk. Pierre Bismuth was de eerste hedendaagse kunstenaar die een Oscar won, samen met Michel Gondry en Charlie Kaufman, voor het scenario van Eternal Sunshine Of The Spotless Mind (2004).
Where Is Rocky II? vertelt het verhaal van Pierre Bismuth en zijn zoektocht naar het mysterieuze beeld dat niemand lijkt te kennen: Rocky II. Dit kunstwerk van de eigentijdse artiest Ed Ruscha is meer dan wat zijn naam laat blijken: het beeld is eigenlijk een valse rots, gemaakt van glasvezel en hars, die Ruscha zelf had verborgen tussen andere echte rotsen in de Mojavewoestijn in 1976. De kunstenaar was steeds terughoudend om ook maar iets van informatie te delen over het bestaan en de locatie van de rots.
Na de toevallige ontdekking van het bestaan van Rocky II in een BBC-documentaire in 1979, was Pierre Bismuth vastberaden het beeld te vinden. Hij schakelde privédetective Michael Scott in en twee beroemde Hollywoodscenaristen, D.V. DeVincentis en Anthony Peckham. Elementen uit de culturele geschiedenis van Amerika en de hollywoodiaanse mythologie (de typische open plekken uit roadmovies en de kenmerkende landschappen uit westerns) zie je steeds opduiken in de verfilming van deze queeste, vergezeld van droge maar absurde humor. Bismuth trachtte in deze film de grenzen tussen fictie en realiteit te vervagen, maar voor de filmmaker was Where Is Rocky II? vooral een poging om de kijker te doen nadenken over de projectie van onze verbeelding.
Pierre Bismuth (1963, Frankrijk) woont en werkt in Brussel. Overal ter wereld heeft hij zijn werk al voorgesteld: in de Lisson Gallery en in Showroom (Londen); in Tramway (Glasgow); in Witte de With (Rotterdam); en ook in de Kunsthalle Wien (Wenen). Hij nam ook deel aan verschillende gezamenlijke expo’s waaronder Des choses en plus, des choses en moins in Palais de Tokyo (Parijs); de 49e Biënnale van Venetië; Repetition Island in Centre Pompidou (Parijs); en Manifesta 4 in Frankfurt.
PRAKTISCH
Première – Where is Rocky II? van Pierre Bismuth (FR/DE/BE/IT, 93’, 2016)
Met o.a. Michael Scott, D.V. DeVincentis en Anthony Peckham.
In aanwezigheid van Pierre Bismuth
Woensdag 22 februari 2017 – 20:00
Paleis voor Schone Kunsten – Zaal M
Tickets € 6/4
Ondertiteling OV met ondertiteling in het Frans
Coproductie: BOZAR CINEMA / JAP (Jeunesse et Arts Plastiques)
Info & Tickets
+32 (0)2 507 82 00 – www.bozar.be