Na een lacune van vier jaar wordt de traditie van een jaarlijkse overzichtspublicatie over de podiumkunsten in Nederland hersteld. Initiatiefnemers zijn het NIT, werkgroep voor documentatie, geheugen en discours in de podiumkunsten, en vakblad Theatermaker, dat voor deze uitgave haar februarinummer ter beschikking stelde. Het Theaterjaarboek 2016 biedt met interviews, fotoseries en infographics een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in toneel, dans, opera en jeugdtheater in vorig jaar, met speciale aandacht voor de overgang van de cultuursubsidies. Daarnaast is het jaarboek een aanleiding om stil te staan bij de geschiedschrijving van het theater anno 2016.
Werkgroep NIT is een informele tafel van personen en instellingen die zich bezighouden met erfgoed, reflectie, archivering, debat en ontsluiting in de podiumkunsten. Onder andere Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Amsterdam, de Theaterencyclopedie, Het Transitiebureau, De Nieuwe Toneelbibliotheek, Theatermaker/Theaterkrant.nl, DAS Research (voormalig lectoraat Podiumkunsten in Transitie) van de Academie voor Theater en Dans zitten aan. Zij delen de urgentie om de lacunes die op deze terreinen zijn gevallen sinds de bezuinigingen in onderlinge samenwerking op te vullen en te wijzen op witte plekken die niet zonder hernieuwde ondersteuning kunnen worden ingevuld. Het Theaterjaarboek is daarvan een eerste manifestatie.
De oude functie van het Theaterjaarboek, de afgedrukte database met productiegegevens (titel, producent en medewerkers – uitvoerenden en mensen achter de schermen) is niet langer nodig: die gegevens zijn online te vinden, op een bij het jaarboek behorende webpresentatie op Theaterencyclopedie.nl. Duidelijk maken dat de geschiedschrijving van het theater met het opheffen van het Theater Instituut Nederland (TIN) niet helemaal te gronde is gegaan, is een belangrijke doelstelling van het Theaterjaarboek. Maar ook: dat de actieve voortzetting van deze geschiedschrijving een onmisbare voorwaarde is voor de toekomst van de podiumkunsten.
Het hoofdartikel en de inhoudstafel kunnen worden gedownload via onze databank. In dit korte interview met Fanne Boland en Hans van Keulen (door Marijn Van der Jagt) lees je een beknopte stand van zaken in het archiveren en documenteren van de podiumkunsten in Nederland, vier jaar na het ter ziele gaan van het TIN.
Verder biedt Kunstenpunt een digitaal bibliotheekexemplaar aan dat je kunt aanvragen door een mail te sturen naar Christel De Brandt.  Je kunt uiteraard ook langskomen in de Ravensteingalerij 38, 1000 Brussel, vlakbij het Centraal Station, om het theaterjaarboek te raadplegen.