Op zaterdag 18 mei start de Week van de Korte Keten

De zevende editie van de Week van de Korte Keten loopt van zaterdag 18 mei tot en met zondag 26 mei 2024. Tijdens deze themaweek zetten korte keten-producenten, gemeenten, de Vlaamse provincies, Steunpunt Korte Keten en VLAM lokale producten extra in de kijker. Provincie Antwerpen belicht deze editie de bijzondere samenwerkingen tussen producenten onderling en tussen producenten en hun diverse klanten. Van een smaakevent in het Merodegebied dat ervoor zorgt dat ondernemers elkaar vinden tot een spaarkaartactie waarbij korte keten-producenten hun klanten de weg wijzen naar elkaar.

Chef-kok Johan Ariën roert in de potten. Op maandag 13 mei ontvingen hij en gastvrouw Els Bastiaenen verschillende ‘Merode Ondernemers’ voor een proeverij in hun restaurant Joels in Laakdal. Het netwerkevent, georganiseerd door Landschapspark De Merode en de Merode Ondernemers vzw, bracht korte keten-producenten en horeca-uitbaters uit het Merodegebied bij elkaar. Chef Johan zorgde voor een heerlijk menu met lokale producten. “Maandelijks stellen wij een nieuwe menu voor, op maat van elk seizoen en waarbij we alle producten zo lokaal mogelijk inkopen,” vertelt Johan. Seizoensproducten zoals asperges van De Aspergehoeve in Geel en aardbeien van Morango Fruits in Laakdal doen alvast watertanden, maar het menu bevat meer lekkers, zoals rundstartaar van Hoeveslagerij Ter Hees in Halen, Sint-Jacobsnoot met saffraan van de Saffraanboer uit Laakdal en appels van Helsen Fruit in Geel. “Ik ben zelf van de streek en het ligt in mijn natuur om zoveel mogelijk met lokale producten aan de slag te gaan,” vertelt Johan die zich graag profileert als ambassadeur van de korte keten.

“Landschapspark de Merode bracht tijdens dit evenement korte keten-ambassadeurs en korte keten-producenten samen om lokaal lekkers te laten proeven. Aardbeien, asperges, rode biet, vlees en nog veel andere lokale producten zullen het event letterlijk smaak geven. De aanwezigen ontmoeten collega’s uit de buurt en laten zich inspireren door de kookkunsten van Johan en z’n keukenbrigade. Samenwerking staat dan ook centraal in het project Samen voor een sterke korte keten waarbij Steunpunt Korte Keten, Landschapspark de Merode en provincie Antwerpen inzetten op praktische samenwerkingen. Dit smaakevent is daar een voorbeeld van,” vertelt gedeputeerde voor Landbouw Kathleen Helsen. “Omdat we niet iedereen konden uitnodigen op het smaakevent, is er dit jaar een spaarkaartactie die consumenten extra wil motiveren om lokaal lekkers aan te kopen. Deze actie start op de eerste dag van de Week van de Korte Keten en loopt tot en met 30 juni. Tijdens de Week van de Korte Keten kan je ook deelnemen aan leuke activiteiten die lokaal lekkers als smakelijke rode draad kiezen,” vult gedeputeerde Helsen nog verder aan.

Het project Samen voor een sterke korte keten speelt in op de trend dat consumenten minder korte keten-producten gingen kopen. De interesse in korte keten is er nog altijd, maar klanten doen bij voorkeur al hun boodschappen bij 1 winkelpunt. De projectpartners zijn ervan overtuigd dat samenwerking de belangrijkste hefboom is voor korte keten. Samenwerking onder collega’s en samenwerking met derden zorgen ervoor dat particuliere en professionele klanten een breed aanbod aan producten gelijktijdig kunnen aankopen.

Ben Paepen van De Aspergehoeve in Geel gelooft alvast in de kracht van samenwerking.

“Als korte keten-ondernemer is de krachten bundelen met collega’s zoals Stef Engelen van Morango Fruits en met Helsen Fruit uit Geel een goed idee. Stef verkoopt naast zijn aardbeien ook onze asperges in zijn automatenWe zijn blij dat deze mooie samenwerkingen tijdens de Week van de Korte Keten extra uit de verf komen. We doen met De Aspergehoeve ook graag mee aan de spaarkaartactie voor consumenten. In Geel doen ook Blom en Beez en slagerij Vandecruys mee aan deze actie. Zo kunnen Gelenaars vlot aan een volle spaarkaart geraken, vertelt Ben.

60 producenten uit provincie Antwerpen doen mee aan spaarkaartactie
In heel Vlaanderen hebben korte keten-producenten zich geëngageerd om deel te nemen aan een spaarkaartactie die start op zaterdag 18 mei en loopt tot en met 30 juni. Tijdens deze periode krijg je bij elke aankoop bij een deelnemende korte keten-producent een sticker. Bij een volle spaarkaart met ten minste twee verschillende kleuren stickers, krijg je een houten lepel. Na afloop van de actie worden er in elke provincie uit de volle spaarkaarten winnaars getrokken. In de provincie Antwerpen maak je kans op enkele hoofdprijzen zoals een landbouwbelevingsweekend en waardebonnen van Recht van bij de Boer. De actie wil vooral meer mensen prikkelen om hun boodschappen te doen via de korte keten. De 60 deelnemende producenten vind je op de website van de Week van de Korte Keten. Ook korte keten-producenten die niet deelnemen aan de spaarkaartactie zetten hun kraakvers lokaal lekkers tijdens deze themaweek extra in de kijker.

Boilerplate

Week van de Korte Keten
De Week van de Korte Keten wordt in 2024 voor de zevende keer georganiseerd door alle Vlaamse provincies, VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en het Steunpunt Korte Keten. Met deze campagne willen de initiatiefnemers korte keten-producenten en hun rijke aanbod onder de aandacht brengen.

Steunpunt Korte Keten

Het Steunpunt Korte Keten begeleidt boeren die rechtstreeks aan de consument verkopen. Korte keten-boeren kunnen er terecht voor vorming, advies, informatie, begeleiding, groepsaankopen, bedrijfsbezoeken, en belangenbehartiging. Het Steunpunt is in Vlaanderen het eerste aanspreekpunt voor land- en tuinbouwers die met Korte Keten willen starten of hun activiteit willen opschalen. Het Steunpunt maakt deel uit van Ferm vzw.

Landschapspark de Merode

Aarschot, Diest, Geel, Herselt, Hulshout, Laakdal, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo: deze gemeenten vormen het Landschapspark de Merode. Wie het gebied bezoekt, flirt continu met gemeente- en provinciegrenzen. De eeuwenlange aanwezigheid van de adellijke familie de Merode en van de norbertijnenabdijen van Averbode en Tongerlo liet duidelijk sporen achter in het omringende landschap en erfgoed. De plek waar we wonen, werken en ontspannen, het landschap is letterlijk de grond onder ons bestaan. Ook door wat het landschap ons geeft. Ondernemers en landbouwers werken samen met het landschap en laten ons de vruchten van deze samenwerking proeven en gebruiken. Samenwerking in en met het landschap, daar gaat het bij Landschapspark de Merode om.

Een belangrijk kenmerk van het huidige Landschapspark de Merode is de verwevenheid van functies. Bij de verdere ontwikkeling van het landschapspark ligt de klemtoon op het hand in hand gaan van al deze verschillende functies. Natuur, recreatief medegebruik, landbouw en erfgoed zijn belangrijk. Net als wonen, toerisme en bedrijvigheid.

Praktische info:

Wanneer:
De Week van de Korte Keten start op zaterdag 18 mei en loopt tot en met zondag 26 mei 2024. De spaarkaartactie start ook op 18 mei en loopt tot en met 30 juni 2024.

Waar:
Op verschillende locaties in de provincie Antwerpen: https://www.lekkervanbijons.be/producten/rechtvanbijdeboer

Meer info:
www.weekvandekorteketen.be

Foto: Copyright: Tom Cornille voor provincie Antwerpen